Misa zadušnica i sprovod pokojnog subotičkog biskupa Slavka Večerina održat će se u subotičkoj katedrali u četvrtak 1. rujna s početkom u 18 sati.

Subotička biskupija uputila je obavijest o preminuću subotičkog biskupa Slavka Večerina. Priopćenje koje potpisuje generalni vikar Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas prenosimo u cijelosti.

“Svim svećenicima,

redovnicima i redovnicama

i svim vjernicima Subotičke biskupije

Ovim putem Vas obavještavam da je naš biskup, mons. Slavko Večerin preminuo u večernjim satima u petak, 26. kolovoza u Domu za smještaj odraslih i starijih osoba Zrenjaninske biskupije ‘Misericordia’ u Kikindi.

Preporučujemo svog preminulog natpastira Božjem milosrđu, a ujedno potaknimo i sve vjernike da se pomole za pokoj njegove duše. U znak poziva na molitvu pozivam sve župnike, upravitelje župa i rektore crkava da danas, 27. kolovoza u 10.30 sati zvone svim zvonima povjerenih im crkava u trajanju od 10 minuta.

Ujedno Vas obavještavam da je preminućem biskupa Slavka stolica Subotičkog biskupa upražnjena, pa se od danas u euharistijskoj molitvi više ne spominje ime biskupa Slavka, niti se spominje ime bilo kojeg drugog biskupa.

Podsjećam sve biskupijske svećenike da su dužni prikazati tri Svete mise za pokojnog biskupa Slavka. O datumu sprovoda obavijestit ćemo Vas blagovremeno.

Neka Gospodin udijeli našem pokojnom biskupu Slavku vječni pokoj!”

Mons. Ferenc Fazekas

Generalni vikar”

Životopis biskupa Večerina

Mons. Slavko Večerin rođen je 6. lipnja 1957. godine u Subotici. Nakon osnovne škole završio je Gimnaziju u Subotici, te je kao bogoslov Subotičke biskupije od 1976. do 1983. boravio na odgoju u Nadbiskupijskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu, te je ondje na Katoličkom bogoslovnom fakultetu pohađao filozofsko-teološki studij.

Za svećenika Subotičke biskupije zaređen je 14. kolovoza 1983. Prve dvije godine svećeničke službe djelovao je kao župni vikar u Župi Presvetog Trojstva u Somboru, pa je u ljeto 1985. imenovan upraviteljem Župe sv. Pavla u Baču. Potom je 1991. premješten u Suboticu, gdje je obnašao službu duhovnika u Malom sjemeništu „Paulinum“ i arhivara Biskupskog ordinarijata.

Od 1994. do 2006. vršio je službu tajnika Subotičke biskupije. Župničku službu vršio je u Župi sv. Petra i Pavla u Bajmoku u periodu od 1998. do 2008., a potom od 2011. do 2016. u Župi Marije Majke Crkve u Subotici, te je istodobno bio i rektor marijanskog svetišta Bunarića. Od 2016. godine župnik je Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Somboru.

Službu generalnog vikara Subotičke biskupije obnaša od 2005., a u dva mandata je bio član Zbora savjetnika. Članom Liturgijskog vijeća Biskupske konferencije SR Jugoslavije, a potom i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda bio je od 1999. do 2009.

Mons. Slavko Večerin titulom naslovnog opata akošmonoštorske opatije Blažene Djevice Marije imenovan je 15. veljače 2004., a prelatom Njegove Svetosti 16. siječnja 2006. godine.

Papa Franjom imenovao je 8. rujna 2020. mons. Slavka Večerina subotičkim biskupom. Za subotičkog biskupa zaređen je po rukama biskupa Ladislava Németa u katedrali – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske u Subotici, na spomendan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga 2020.

Biskup Slavko Večerin pretrpio je 3. kolovoza blaži moždani udar i nakon pregleda otpušten je na kućno liječenje.