Stotine vjernika ispratile su voljenog svećenika Aldina Amata, talijanskog dominikanca koji je gotovo 60 godina pomagao siromašnima u Pakistanu.

Otac Amato preminuo je 1. svibnja u bolnici u Lahoreu, a posljednjih deset dana bio je spojen na respirator zbog zaraze virusom COVID-19. Imao je 90 godina.

Kako javlja UCA News, svećenik je pokopan u grobnici koju je sam napravio u sklopu župnog kompleksa Gospe od Milosti u selu Okara 6 Chak, u provinciji Punjab. Tijekom sprovoda, koji je u zajedništvu s dvadesetak svećenika predvodio mons. Indrias Rehmat, biskup Faisalabada, brojni okupljeni bacali su latice po lijesu.

Biskup je u propovijedi poručio kako će se Crkva u Pakistanu “uvijek sjećati” o. Amata.

“On je rado ulagao novac u udaljena područja, pretvarajući ih u naselja. Crkva u Pakistanu uvijek će ga se sjećati. Bio je ponizni sufi (mistik, op. a.) koji je potiho širio obrazovanje i milosrđe. I dok u našoj zajednici postoji trend napuštanja zemlje, legendarni misionar prihvatio je naše vrijednosti i siromašne”, rekao je biskup.

Iskaze sućuti poslao je i nadbiskup Christophe Zakhia El-Kassis, tamošnji apostolski nuncij.

Kako ističu katolički mediji koji izvještavaju o Crkvi u Aziji, Aldino Amato bio veliki dobrotvor.

Tako UCA News piše da je od svog dolaska u Pakistan 1962. talijanski svećenik sagradio šest crkvi, tri škole opremljene s informatičkim učionicama, dva centra za slijepe, dvije stambene kolonije i žensku školu.

Dominikanac Younas Shahzad poručio je kako je o. Amato školovao djecu, “bio prijatelj siromašnih bez obzira na njihovu vjeru” te kako su ga mnogi tražili za savjet u teškim trenucima.

U razgovoru za AsiaNews, dr. Sabir Michael, profesor na Sveučilištu Karachi, poručio je kako je on sam jedan od plodova rada oca Amata.

“Bio je veliki duhovni lider koji je inspirirao bezbroj svećenika”, poručio je profesor, dodavši da je svećenik “osnivao kršćanske škole i domove za slijepe te školu i koledž za siromašne stanovnike sela Okara 6 Chak”.

“I ja sam jedan od onih koji su se tamo školovali”, zaključio je Michael, inače slijep od rođenja.