Djevojčica rođena s teškim oštećenjima čiji je slučaj svojedobno dospio u medije jer ju je njezina surogat majka odbila pobaciti umrla je u 8. godini života. Riječ je o Seraphini Harrell koja je unatoč svojem hendikepu imala vrlo smislen život, piše Michael Cook na Mercatornetu.

No, takvo što bilo je jako daleko kada je ultrazvuk kojem se podvrgnula Crystal Kelley, surogat majka koja ju je nosila, ukazao da Seraphina ima cistu na mozgu i ozbiljne srčane probleme.

Supružnici koji su se obratili gospođi Kelley da im rodi dijete već su imali troje djece, ali nisu mogli dobiti željeno četvrto. Kada su saznali da će Seraphina biti rođena s oštećenjima, naredili su surogat majci da je pobaci.

Ponudili su gospođi Kelley 10 000 dolara da izvrši pobačaj, ali ona je to obila. Njihov odvjetnik joj se zatim u pismu obratio riječima: „Obavezni ste smjesta prekinuti ovu trudnoću. Potrošili ste dragocjeno vrijeme“.

Uz to, podsjetio ju je da je potpisala ugovor u kojem se složila da će pobaciti dijete „u slučaju teških abnormalnosti na fetusu“, a supružnici su najavili tužbu kako bi povratili novac koji su već platili za rođenje djeteta te sve medicinske i pravne troškove.

Pritisci nisu urodili plodom i Crystal Kelley je rodila djevojčicu koju je na kraju posvojila obitelj Harrell koja je već brojila sedmero djece.

Sreaphina je rođena s teškim oštećenjima mozga, a mnogi njezini organi, poput želuca i jetre bili su na nepravilnim pozicijama. Imala je i nekoliko srčanih mana, zbog čega je bila podvrgnuta trima operacijama.

Ipak, prema riječima roditelja koji su je posvojili Seraphina je bila sretno dijete.

“Ono što sam mnogo puta čula od njezinih liječnika jest da ne mogu zamisliti kako bi netko s potrebama koje je imala Seraphina mogao biti tako uspješan poput nje ili biti tako radostan poput nje”, rekla je njezina majka Rene Harrell za CNN.

Seraphina je mogla izgovoriti samo nekoliko riječi, ali je naučila znakovni jezik. Njezin omiljeni znak bio je “Volim te”. Nije mogla hodati, ali je savladala kretanje u invalidskim kolicima.

“Njezina radost i uzbuđenje nad najmanjim stvarima bili su najbolji dio svakodnevnog života”, napisala je njezina majka u nekrologu.

“Nije bilo niti jednog jutra kada bi propustila izraziti oduševljenje i zaprepaštenje nad samom idejom da je ponovno budna. Nije bilo nijedne večeri u kojoj nije odbacila sve i inzistirala da ju njezin otac primi čim bi se vratio s posla.”

„Ono što je stvaralo sukob kada je Crystal bila trudna s njom, bilo je pitanje hoće li imati smislen život“, rekla je gospođa Harrell. „Bez oklijevanja mislim da je odgovor na to pitanje pozitivan. Seraphina je imala vrlo, vrlo smislen život.“

*Katolička Crkva protivi se surogatstvu kojeg su neki kardinali nazvali i “modernim ropstvom”. Više o problemima surogatstva možete pročitati OVDJE i OVDJE.