Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF), skupina europskih parlamentaraca koji se zalažu za prisiljavanje na priznavanje pobačaja kao „ljudskog prava“ diljem svijeta, priprema veliki politički udar usmjeren na diskreditiranje uglednih kršćanskih i organizacija za ljudska prava, koje opisuju kao „vjerske ekstremiste“ koji su se navodno obvezali „unazaditi ljudska prava u području seksualnosti i reprodukcije“, piše CNA.

Prošli je tjedan EPF predstavio „istražno izvješće“ pod nazivom Vrh ledenog brijega: Vjerski ekstremisti financijeri koji djeluju protiv prava o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju u Europi 2009. – 2018., s namjerom da utječu na glasovanje koje bi otvoreno osudilo pro-life organizacije u Europskom parlamentu. Glasovanje bi se trebalo održati u Bruxellesu, u sjedištu EU-a, u četvrtak, 24. lipnja.

U dokumentu, koji je potpisao tajnik EPF-a Neil Datta, tvrdi se da je izloženo „54 anti-gender financijera koji su aktivni u Europi, kao i glavni kanali putem kojih vjerski ekstremisti generiraju financiranje te kako ono cirkulira“.

Prema izvješću, „slika koja se pojavljuje jest transnacionalna zajednica istomišljenika vjerskih ekstremista i s njima povezanih alt- i desničarskih aktera koji donose strateške odluke o financiranju preko međunarodnih granica“.

Na dugoj listi navode se organizacije i pojedinci koje izruguju kao „anti-gender“ s malo ili nimalo dokaza.

U poglavlju posvećenom Katoličkoj Crkvi, dokument kritizira Vatikan, neke europske kardinale poput austrijskog Christopha Schönborna iliameričkog Raymonda Lea Burkea, Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) te nekoliko drugih organizacija i pojedinaca, ali bez posebnog redoslijeda.

Među hrvatskim udrugama i pojedincima koje etiketiraju jesu: U ime obitelji, Obiteljski centar, Vigilare te Ordo Iuris Hrvatska.

Druge dobro renomirane organizacije za zaštitu ljudskih prava također su oslikane kao „alt-right“ (desničarske) institucije koje usmjeravaju milijune eura u pro-life, pro-obiteljsku agendu.

Ironično, EPF podržavaju najbogatije organizacije na planetu. EPF ima gotovo beskonačan popis organizacija vrijednih milijarde dolara poput Zaklade Billa i Melinde Gates, IPPF-a, Europske komisije, Zaklade za otvoreno društvo Georgea Sorosa, Wallace Global Found, MacArthur Foundation, Summit Foundation i Hewlett Foundation.

Prema ranoj analizi ovoga Vrha ledenog brijega Europskog centra za pravo i pravdu, „izvješće je dugo i vrlo detaljno“. Među gomilama konzervativnih američkih think tankova [trusta mozgova] i ruskih oligarha, cilja na čvrste pro-life i pro-obiteljske skupine, pro-life političare (Gudrun Kugler i Anna Záborská), europske katoličke obitelji, think tankove (Hudson Institute, ECLJ i Alliance Defending Sloboda – ADF) te uvelike na Katoličku Crkvu.

EPF također ističe kako je „vrijeme izrade ovog izvještaja značajno jer je objavljeno uoči predstojećeg glasovanja u Europskom parlamentu posvećenom seksualnim i reproduktivnim pravima“.

Stoga su predložili amandman kojim se navodi da je EU: „… zabrinuta zbog ubrajanja u registar transparentnosti EU-a organizacija kao što su: Ordo Iuris, ADF International, Alliance VITA, European Dignity Watch, Federacija katoličkih obiteljskih udruga u Europi (FAFCE), One of Us Europska federacija za život i ljudsko dostojanstvo, Profesionales por la Ética i World Youth Alliance Europe, koji su time ovlašteni otvoreno surađivati s javnim institucijama na smanjenju ženskih prava i SRHR (napomena: Seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima).“

Ako bude donesena, rezolucija bi bila prva masovna crna lista na kojoj se nalaze organizacije za ljudska prava i kršćanske organizacije u Europskoj uniji.

Inače, Izvješće o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u, u kontekstu zdravlja žena, podnio je hrvatski eurozastupnik Predrag Fred Matić (SDP), a u njemu se otvoreno poziva da sve članice EU-a prihvate omoguće besplatan pobačaj svim ženama te u školske kurikulume uvedu obvezu seksualnoga obrazovanja kojemu je podloga gender ideologija.