Svjetski susret mladih u Lisabonu koji je zbog pandemije koronavirusa odgođen za kolovoz 2023., od danas ima i svoj službeni logotip.

Autorica logotipa je mlada 24-godišnja lisabonska dizajnerica Beatriz Roque Antunes, javlja Vatican News u petak 16. listopada.

Njezin rad kako, među ostalim, stoji u pojašnjenju autorice, oslikan je u bojama portugalske državne zastave, sadrži stilizirani lik Blažene Djevice Marije s krunicom, koja se naslonjena na veliki križ sprema u posjet svojoj rođakinji Elizabeti objaviti joj radosnu vijest, izabran je od strane vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život među stotinama prijavljenih radova na natječaj, a koji su pristigli iz trideset zemalja svijeta.

“Ova nagrada i izbor moga rada za službeni logotip Svjetskog susreta mladih 2023. mi mnogo znači. Divno je doprinositi svojim talentom vjeri i Crkvi”, kazala je mlada dizajnerica.

Inače, papa Franjo je odredio da tema natječaja bude “Marija je ustala i požurila” (iz evanđelja sv. Luke o posjetu Marije svojon rođakinji Elizabeti nakon Navještenja), te su se svi kandidati koji su se javljali na natječaj za službeni logotip Svjetskog susreta mladih u Lisabonu 2023. trebali u svojim radovima prilagoditi ovoj Papinoj ideji.

Lisabon se, dakle, priprema za domaćinstvo najvećem okupljanju mladih katolika na svijetu. Grad ima 505.00 stanovnika, a udaljen je samo stotinjak kilometara od Fatime, jednog od najpoznatijih svjetskih marijanskih svetišta.

Posjetimo, Svjetski susret mladih trebao se održati u kolovozu 2022. godine, no zbog pandemije koronavirusa je odgođen za kolovoz 2023. godine. Iz istog razloga odgođen je i Svjetski susret obitelji koji je pomaknut s lipnja 2021. na lipanj 2022. godine.

Svjetski susret mladih održava se svake tri godine na drugom kontinentu, a utemeljio ga je papa sv. Ivan Pavao II. još 1985. godine. Organizacijski odbor Svjetskog susreta mladih u Lisabonu 2023. odredio je upravo da će na današnji dan, 16. listopada, u čast izbora krakovskog nadbiskupa kardinala Karola Józefa Wojtyłe – Ivana Pavla II. – za 263. papu, objaviti svoj službeni logotip i pokrenuti mrežna stranica www.lisboa2023.org na kojoj možete pronaći više informacija o događaju.