U kurdskoj prijestolnici Erbilu na sjeveru Iraka tijekom vikenda je posvećena nova patrijarhatska katedrala Asirske Crkve Istoka, objavio je u utorak 8. kolovoza Kathpress.

Svečanost, koju je predvodio asirski patrijarh Mar Awa III., ima simbolično značenje, budući asirski kršćani s gradnjom katedrale povezuju nadu da će njihova Crkva ponovno zaživjeti ondje gdje su joj korijeni.

Sjedište patrijarhata prije nekoliko godina preselilo se iz Sjedinjenih Država u Irak, točnije u Ankawu, kršćansko predgrađe Erbila.

Erbil je glavni grad Autonomnog kurdskog područja u Iraku, a svečanosti posvete katedrale bio je nazočan i njegov predsjednik Nechirvan Barzani.

Patrijarh Mar zahvalio je kurdskim vlastima na potpori kršćanskim zajednicama u Kurdistanu.

Istodobno je naglasio i važnost dijaloga i dobrog suživota između različitih etničkih i vjerskih zajednica.

Barzani je u pozdravnom govoru naglasio te iste vrijednosti. „I dalje smo odlučni njegovati i jačati naš suživot, kako bi mogao dalje rasti“, izjavio je Barzani, a prenosi portal „rudaw“.

Na svečanosti je sudjelovalo i izaslanstvo austrijske zaklade „Pro Oriente“, koje ovih dana boravi u Iraku.

Crkva Istoka, nazvana i „Asirska crkva“, vuče korijenje iz Crkve starog Perzijskog carstva u Mezopotamiji, a u Srednjem vijeku je preko Ceste svile bila prostorno najrasprostranjenija od svih kršćanskih zajednica.

Danas ima oko 400.000 članova u Iranu, Iraku, Siriji, Libanonu, Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Indiji.

U krilu Asirske Crkve Istoka u 16. stoljeću je nastala Kaldejska Katolička Crkva, koja se priključila Rimu i podredila papi. Kaldejska Crkva u međuvremenu je najveća kršćanska zajednica u Iraku.
Kaldejski katolički patrijarh Louis Raphael Sako povukao se u Erbil, točnije u Ankawu, nakon što je nedavno objavio da se zbog sukoba s iračkim vlastima neće više vraćati u svoju rezidenciju u Bagdadu.

Razlog tome bila je odluka iračkog predsjednika Abdula Latifa Rashida da patrijarhu oduzme ovlasti upravljanja kaldejskom imovinom, čime je irački predsjednik stao na stranu „Babilonskog pokreta“. Vođi „Babilonskog pokreta“ Rayan Al-Kildaniju mnogi predbacuju da služi interesima Irana i da putem posrednika prodaje kršćansku imovinu Iranu.

I asirski patrijarh Mar Awa nedavno je u službenom priopćenju upozorio na gubitak kršćanske imovine.

Patrijarh Sako razgovarao je krajem tjedna u Erbilu s kurdskim predsjednikom Barzanijem, koji mu je zajamčio poštivanje prava kaldejskog patrijarhata u Autonomnom kurdskom području.

U ninivskoj nizini, koja je pod izravnom nadležnošću središnje vlade u Bagdadu, proteklih je dana došlo do brojnih skupova potpore patrijarhu Sakou i izraza protivljenja „Babilonskom pokretu“.