Nekoliko mjeseci prije Svjetskog dana mladih s Papom u Lisabonu, u portugalskim medijima je postala tema cijena pozornice za spomenuti događaj koja bi s porezima trebala iznositi oko pet milijuna eura, prenosi Tablet.

Devet metara visoka pozornica na kojoj će biti postavljen oltar na središnjem misnom slavlju će trebati ponijeti oko 2000 ljudi, od čega će polovina biti oko 1000 biskupa.

Troškove izgradnje platit će grad Lisabon, no gradonačelnik Carlos Moedas rekao je da su specifikacije za infrastrukturu stigle iz Vatikana. One uključuju dva lifta za tehničke i pomoćne prostorije s unutarnje strane.

Iako se infrastruktura priprema za Svjetski dan mladih (WYD), smanjena verzija pozornice ostat će na istome mjestu za buduća velika događanja. Gradonačelnik tvrdi da to opravdava trošak, zajedno s još 17 milijuna eura kako bi se pripremio teren oko pozornice.

Organizatori su pak ustvrdili da se očekuje kako će cijeli događaj privući više od 300 milijuna eura, što će rezultirati ukupnom dobiti za grad.

O svemu se oglasila i Zaklada Svjetskog dana mladih koja nadzire pripreme za događaj. Poručili su da se u svim fazama pripreme i izvedbe usko surađivalo s gradskim vlatima. Osim toga, naglasili su kako Portugal nikada dosad nije bio domaćin ovako velikom događaju. Očekuje se, naime, da će Svjetski susret mladih privući oko milijun i pol hodočasnika.

Dodali su kako su infrastrukturni projekti trebali uzeti u obzir sve moguće zahtjeve kako bi se održala “sigurnost, pristupačnost i održivost” objekata. Obećali su i kako će u narednom razdoblju objaviti sve troškove događaja.

Papa je nedavno uputio poruku sudionicima Svjetskog dana mladih poručivši: “Svaka mlada osoba koja ide na Svjetski dan mladih ide jer, duboko u sebi, ima potrebu za sudjelovanjem, dijeljenjem svojih iskustava i primanjem iskustava drugih. Mladi su žedni horizonata.“

Dan mladih održat će se od 1. do 6. kolovoza, a moto susreta je: Marija ustane i žurno ode!, preuzet iz Evanđelja po Luki.