Relikvija sasušene krvi sv. Januarija, zaštitnika južnotalijanskoga grada Napulja, prešla je iz krutog u tekuće stanje. Napuljska nadbiskupija obznanila je da se čudo dogodilo u nedjelju 2. svibnja, u 17:18 h, izvještava Katolički tjednik.

U videozapisu postavljenom na YouTubeu 3. svibnja vidi se kako svećenik izlaže relikvijar te ga okreće kako bi pokazao da je zgrušana krv unutar okrugle ampule prešla u tekuće stanje.

Tijekom čuda, osušena, crveno obojena masa ograničena na jednu stranu relikvijara postaje krv koja prekriva cijelo staklo. U lokalnom poimanju, kada se krv ne pretvori u tekuće stanje to je nagovještaj rata, gladi, bolesti ili druge katastrofe.

Ovaj se fenomen, kako prenosi CNA, obično događa popodne prve subote u svibnju. No, ove se godine to dogodilo drugog dana molitve u čast napuljskog biskupa iz trećeg stoljeća.

Čudo koje se događa tri puta godišnje

Kosti i krv sv. Januarija (na talijanskom San Gennaro) čuvaju se kao relikvije u napuljskoj katedrali. Vjeruje se da je biskup stradao tijekom Dioklecijanova progona.

Navedeno čudo je lokalno poznato i prihvaćeno, iako još uvijek nije primilo službeno priznanje Crkve. Pretvaranje sasušene krvi u tečno stanje tradicionalno se događa tri puta godišnje: 19. rujna na svečev blagdan; prve subote u svibnju; i 16. prosinca na obljetnicu erupcije 1631. obližnjeg Vezuva.

Primjerice, u prosincu 2020. krv sv. Januarija ostala je u čvrstom stanju, dok je tekući oblik poprimila u svibnju i u rujnu te godine.

Relikvija koja upućuje na Krista

Propovijedajući na misi u napuljskoj katedrali 1. svibnja, nadbiskup Domenico Battaglia napomenuo je da je procesija koja se tradicionalno održava prve subote u svibnju, ove godine otkazana zbog pandemije Covida-19.

Procesija započinje u katedrali, a završava u crkvi sv. Klare. U procesiji se nosi relikvijar u kojem se nalazi krv te okićeno poprsje sv. Januarija, zajedno s kipovima drugih svetaca.

Mons. Battaglia, koji je na stolici napuljskog nadbiskupa 2. veljače 2021., naslijedio kardinala Crescenzija Sepea, slavio je misu uz sudjelovanje 200 ljudi zbog ograničenja uvjetovanih pandemijom.

U homiliji je potaknuo ljude da ne budu pretjerano “zaintrigirani čudom” i da se “ne povode za time kako bi u njemu čitali dobre ili zloslutne predznake za našu budućnost”.

Bez obzira na to pretvara li se krv u tekući oblik ili ne, rekao je, relikvija bi trebala podsjećati katolike na Kristovu krv “u čijem Pashalnom otajstvu još uvijek sebe nalazimo i koji jedini daje smisao velikoj i silnoj ikoni ukapljene krvi”.