Betlehemska bazilika Rođenja Isusova bila je zatvorena od 5. ožujka zbog koronavirusa. Ponovno je otvorena 26. svibnja, a svi vjernici će se morati pridržavati posebnih mjera.

U bazilici će istovremeno smjeti biti najviše 50 osoba. Ulaz će biti omogućen „samo osobama koje nemaju povišenu tjelesnu temperaturu ni simptome zaraze te nose zaštitu za lice“. U bazilici će se morati održavati međusobni razmak od 2 metra. Također će se izbjegavati svaki čin pobožnosti koji bi mogao dovesti do dodirivanja ili ljubljenja stijena, ikona, ruha i osoblja bazilike. Te su mjere zajednički donijeli kustos Svete Zemlje Francesco Patton, grčki pravoslavni patrijarh Jeruzalema Teofil III. i armenski patrijarh Jeruzalema Nourhan Manougian.

U razgovoru za Vatican News, kustos Patton rekao je kako hodočašća u Svetu Zemlju neće biti moguća najmanje do kraja ljeta, ali je zato za lokalno stanovništvo ovo trenutak velike radosti i nade. Istaknuo je kako je vrijeme pandemije ojačalo veze i osnažilo osjećaj ekumenizma između grčke, latinske i armenske zajednice koje zajedno „predstavljaju istok i zapad, zaista ujedinjenih glasova u vapaju Gospodinu za završetak pandemije.“

Kustos je kazao i kako trebamo usmjeriti pogled u budućnost. „Riskiramo postati ljudi koji od straha noću ne spavaju, ne rukuju se s drugima, ne ljube svoju djecu. To bi značilo ući u fazu ,anestezijske antropologijeʻ i polučilo bi strašne rezultate. Dakle, razboritost da, poštovanje da, pretjeran strah ne, tjeskoba ne, i zasigurno ne razmišljanje da ovako trebamo nastaviti zauvijek“, rekao je za Vatican News.