Nakon Njemačke i Švicarske u javnost su dospjeli i zaključci poljske nacionalne sinode koji će biti poslani u Rim kao doprinos Sinodi o sinodalnosti.

Na novinskoj konferenciju održanoj jučer u Jasnoj Gori, u svetištu Crne Gospe, nadbiskup Stanisław Gądecki predstavio je sažetak rezultata rasprave održane na biskupijskoj razini, prenosi Pillar.

“Sinoda je iz nas izvukla očekivanje promjena u Crkvi što se tiče načina njezinog funkcioniranja, a ne doktrine ili strukture”, stoji u 23 stranice dugačkom dokumentu koji objedinjuje stavove oko 100 000 poljskih katolika.

Nadbiskup Gądecki kazao je kako su oni koji su sudjelovali u procesu uglavnom “izražavali što im smeta u crkvenoj zajednici”, kako na univerzalnoj tako i na lokalnoj razini.

Između ostaloga, vjernici su isticali kako je Crkva “stara, bojažljiva i umorna”, “priležnica države” te “odvojena od stvarnog života”.

Naveden je i “duboko ukorijenjen i široko rasprostranjen” utjecaj klerikalizma, ali ispitanici nisu za njega okrivljavali samo svećenike, nego i laike koji “osnažuju takvo ponašanje među svećenicima”.

Nacionalni sažetak rasprava na razini biskupije istaknuo je i više konkretnih pastoralnih zahtjeva, a među njima se ističu “potreba za katehezom za odrasle, razvoj pastorala koji odgovara autentičnim potrebama vjernika, jačanje (ili ponovna izgradnja) pastorala djece, mladih, obitelji i starijih kao neiskorištenog potencijala u župnom životu, te pastoralna skrb za one koji, u različitim stupnjevima, ostaju na periferiji Crkve (posebice za one koji žive u nesakramentalnim vezama, osobe s invaliditetom i – rjeđe – LGBT+ osobe).”

U dokumentu posvećenom stanju Crkve u Poljskoj kojeg je 2021. godine izdala Poljska katolička agencija (KAI), izražene su zabrinjavajući podaci koji sugeriraju da se broj mladih koji prakticiraju vjeru u posljednjih 30 godina prepolovio, kao i pad podrške katoličkom moralnom nauku. Primjerice, navedeno je kako samo 20% katolika smatra kohabitaciju prije braka pogrešnom.

Zabrinutost za stanje Crkve u Poljskoj izrazio je prošle godine i sam nadbiskup Gądecki koji je kazao da će se Poljaci “u bliskoj budućnosti suočiti sa znatnim gubitkom svećenstva što će se odraziti na mnoge župe“.