Prema riječima nadbiskupa Poznanja Stanisława Gądeckog, Katolička crkva u Poljskoj u bliskoj će se budućnosti suočiti s nedostatkom svećenika, objavljeno je na mrežnoj stranici domradio.de.

To je jedan od razloga zašto je prema predsjedniku Poljske biskupske konferencije potrebno u budućnosti formirati veće župe.

Pozivajući se na nagli pad broja kandidata za svećeničko zvanje u nadbiskupiji Poznanj na zapadu zemlje Gądecki je u pastoralnom pismu objavljenom na Nedjelju Dobrog Pastira napisao kako podaci o broju svećeničkih zvanja neumoljivo ukazuju na to da Poljska mora „računati da će se u bliskoj budućnosti suočiti sa znatnim gubitkom svećenstva što će se odraziti na mnoge župe“.

„Zbog nedostatka svećenika potrebno je spojiti manje župe tako da jedan župnik pastoralni skrbi za dvije ili više bivših malih župa“, predlaže nadbiskup Gądecki. Pozvao je na „puno žarču molitvu“ za nova zvanja kako ne bi nedostajalo propovjednika i djelitelja sakramenata. Ljudi Boga uvijek trebaju, pa i u doba tehnološke dominacije i globalizacije, naglasio je nadbiskup u pastoralnom pismu objavljenom u Poznanju i Varšavi na Nedjelju Dobrog Pastira kada se slavi i dan molitve za zvanja.

Crkva u Poljskoj tradicionalno je imala veliki udio u ukupnom broju kandidata za svećeništvo u Europi. U rekordnoj 2005. godini u Poljskoj je 1.145 muškaraca započelo svećeničku formaciju. U tekućoj akademskoj godini 2020./2021. bilo ih je, međutim, svega 441, 57 manje nego prethodne godine.