Vatikan je odobrio pokretanje kauze kaldejskom svećeniku i trojici đakona koji su ubijeni u oružanom napadu u crkvi u Mosulu 2007. godine. Kongregacija za kauze svetaca je dala „nihil obstat“ („ništa ne stoji na putu“), što znači da je dijecezanski biskup dobio dozvolu za pokretanje informativnog procesa o kandidatovoj svetosti, objavila je agencija Fides. Agencija je potvrdila da će proces, zbog kompliciranih uvjeta u Mosulu, predvoditi Biskupija sv. Tome apostola u Detroitu.

Pismom, koje su potpisali u utorak 1. ožujka kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetih, i nadbiskup Marcello Bartolucci, tajnik istog vatikanskog dikasterija, potvrđeno je da ne postoji nikakva prepreka za pokretanje postupka kanonizacije za oca Gannija i trojicu ubijenih đakona. Pismo se odnosi na zahtjev koji je u studenom 2017. godine uputio Francis Yohana Kalabat, biskup kaldejske eparhije sv. Tome apostola u Detroitu.

Kaldejski svećenik Aziz Ganni je sa svojim rođakom, đakonom Basmanom Yousefom Daudom, te još dvojicom đakona, Wahidom Hannom Ishom i Gassanom Isamom Bidaweson, ubijen 3. lipnja 2007. godine ubijen ispred crkve nakon mise koju je služio na svetkovinu Duhova. Svećenik je bio u pratnji đakona zbog prijetnji koje je tih dana primao od militanata.

Naoružani napadač je najprije zapucao u svećenika i đakone, a nakon toga je aktivirao eksploziv u obližnjem automobilu, kako bi ostale spriječio u reanimiranju ozlijeđenih. Naposljetku su sva četvorica preminula. Tijekom kauze za oca Gannija i trojicu đakona nastojat će se dokazati njihovo mučeništvo podneseno iz mržnje prema vjeri („pro martirdom in odium fidei”).

Rašeljka Zemunović | Bitno.net