“Glasajte ‘za'”, “Razapnite one koji glasaju protiv” te križ izjednačen s nacističkom svastikom neka su od “umjetničkih djela” koja su prije tjedan dana osvanula na zidovima brojnih australskih crkvi.

Time je već intenzivna rasprava oko legalizacije “gay brakova” u Australiji dobila svoj vatreni nastavak u kojem svaka strana optužuje drugu za “netoleranciju” i “govor mržnje”.

Kako piše stranica Herald Sun, jedan od prvih koji je vidio grafite na zidu svoje crkve bio je baptistički pastor David O’Brien.

“Probudili smo se i svjedočili odvratnom uništavanju naše crkve. Razočaravajuće je vidjeti te stvari. Bio je to šok za sve nas.”

O’Brien je izjavio kako je službeni stav njegove crkve o plebiscitu o redefiniciji braka jasan od početka, a to je zauzimanje za tradicionalnu zajednicu između muškarca i žene. Nadodaje pritom kako je, unatoč tome što se službeno zalažu protiv “istospolnih brakova”, njihova crkva otvorena za sve.

“U našoj crkvi imamo ljude koji su radili za obje strane u kampanji”, izjavio je, nadodavši kako su znali imati “žestoke debate u zajednici” oko tog pitanja, ali da još nikada nisu primili prijetnje da ih treba “razapeti”.

Slični natpisi osvanuli su i na jednoj anglikanskoj crkvi u Melbourneu, kao i na zidovima crkvi različitih denominacija u okolici Sydneya.

Išarani zidovi anglikanske crkve/Foto: Coalition for Marriage

Iako su u Australiji već godinama legalizirane civilne unije između osoba istog spola, kao i posvajanje djece za gay parove, pitanje redefinicije braka nailazi na žestoku raspravu unutar političkih i građanskih krugova.

I dok je tamošnja Laburistička stranka 2015. usvojila legalizaciju “istospolnog braka” kao dio svoje platforme (zadržavši pritom za određeno vrijeme pravo zastupnika da o tom pitanju glasaju po svojoj savjesti), priključivši se tako “zelenima”, situacija u vladajućoj Liberalnoj stranci (koja je doduše konzervativna u pogledu društvenih pitanja) malo je kompliciranija.

Naime većina stranačkih prvaka, među kojima je i bivši predsjednik stranke Tonny Abbot, zalaže se za tradicionalni brak između muškarca i žene, što je i stav njihovih koalicijskih partnera. Međutim, novi predsjednik stranke i sadašnji premijer Australije, Malcolm Turnbull, osobno podržava “gay brak”.

To je dovelo do prijedloga za organiziranjem plebiscita o “istospolnom braku”, čime bi se kontroverzno pitanje maknulo iz nadležnosti parlamenta. Prema procjenama, čini se kako mala većina u oba parlamentarna doma podupire redefiniciju braka.

Prijedlog koji je došao iz redova Liberalne stranke naišao je na žestok otpor laburista i “zelenih” te je dvaput srušen u Senatu.

Australska vlada odlučila je pak doskočiti cijeloj situaciji pokrenuvši organizaciju “poštanskog plebiscita” preko australskog Ureda za statistiku. Prema mišljenju nekih pravnika, organizacija takve “ankete” ne podliježe potvrdi Senata.

Prvi listići poslani su australskim glasačima poštom već sredinom rujna dok bi rezultat plebiscita trebao biti objavljen 15. studenog.

Za razliku od referenduma, plebiscit nije pravno obvezujuć, što znači da parlament ne mora glasati u skladu s voljom građana izraženoj u anketi.

Uslijedila je žestoka kampanja s obje strane koja je rezultirala i mnogim ružnim potezima poput gore navedenih grafita na zidovima crkava. Također, prema pisanju Catholic Heralda, podupiratelji “gay braka” pljunuli su i vrijeđali svećenika u trgovačkom centru u gradu Brisbaneu.

Katolička Crkva, kao i većina vjerskih zajednica u Australiji, podržala je glas “protiv”.

Nažalost, nasilja i mržnje nije nedostajalo ni među podupirateljima tradicionalnog braka.

Tako su na gradskim vlakovima ispisani natpisi poput “glasaj protiv pedera” i “pederi nisu dobrodošli”, dok su neki domovi koji su istaknuli zastavu s duginim bojama u znak potpore glasu “za” napadnuti.

Prema posljednjim anketama, čak 59% onih koji su sudjelovali na poštanskom plebiscitu podržava “istospolni brak”, iako neki ističu kako taj broj pada kako se približava datum objave konačnih rezultata.

Tino Krvavica | Bitno.net