Približavanjem konačnog roka povlačenja američkih snaga iz Afganistana 31. kolovoza, Catholic News Agency izdvaja pet stvari koje je potrebno znati o kršćanskoj manjini u Afganistanu.

Prvo, kršćani u Afganistanu žive u drugoj najgoroj zemlji za kršćane, prema izvješću udruge Open Doors. Od Afganistana je za kršćane nepovoljniji jedino autoritarni režim Sjeverne Koreje. Zbog prakse ubojstava iz časti i zakona o otpadanju od vjere, situacija u Afganistanu iznimno je opasna za kršćane, od kojih je većina riskirala život preobraćujući se na kršćanstvo s islama.

“U očima talibana, preobraćenje se poima kao apostazija koja mora biti kažnjena smrću”, ističe Nina Shea, bivša čelnica SAD-ova povjerenstva za vjersku slobodu i aktualna voditeljica Centra za vjersku slobodu Instituta Hudson.

“U Afganistanu nije moguće otvoreno živjeti u kršćanskoj vjeri”, zaključuje su izvješću udruge Open Doors. “Napustiti islam smatra se sramotnim, a preobraćenici na kršćanstvo suočavaju se s groznim posljedicama ako se njihovu novu vjeru razotkrije. Moraju napustiti zemlju ili će biti ubijeni.”

Drugo, papa Franjo zamolio je vjernike da poste i mole za narod Afganistana.

“Kao kršćane, situacija u Afganistanu nas obvezuje. U trenucima povijesnim poput ovoga, ne možemo ostati ravnodušni”, rekao je papa Franjo. “Zbog toga, apeliram na svakoga neka pojača svoju molitvu, tražeći Boga za milost i oprost.”

Iako je broj kršćana službeno manji od 10 000, nekoliko međunarodnih karitativnih udruga zastupa tezu da postoji mnogo kršćana koji nisu uračunati u tu brojku. Prema procjeni organizacije Open Doors, broj kršćana negdje je između 8000 i 12000, što bi značilo da je riječ o manje od 0,1 posto stanovništva u zemlji s 38 milijuna stanovnika.

Treće, američke vlasti nisu osigurale posebni status za kršćane pomoću kojega bi mogli ući u SAD, unatoč inicijativama više humanitarnih organizacija i pojedinih članova Kongresa. Posebni status uključuje novinare, pilote, sveučilišne profesore, predstavnike građanskih udruga i ugrožene žene, ali nema kršćana ni pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Četvrto, Državno tajništvo SAD-a navodno je onemogućilo nekoliko privatnih inicijativa za pružanje pomoći kršćanima u Afganistanu.

Talibanske kontrolne točke, postavljene tijekom subote oko zračne luke u Kabulu, otežavaju i onemogućuju kršćanski bijeg iz zemlje pomoću zrakoplova. U nedjelju, nekoliko je blogova i medija posvećenih vjerskoj slobodi izvijestilo kako je Državno tajništvo blokiralo privatne inicijative za evakuaciju na aerodromu.

Karitativna udruga The Nazarene Fund, koja je podigla 28 milijuna dolara za pomoć u Afganistanu, dosad je omogućila odlazak 5200 kršćana iz Afganistana. Bez dopuštenja Državnog tajništva, udruga ne može osigurati bijeg preostalih kršćana niti u jednu zemlju koja je pristala primiti ih.

Peto, nekoliko kršćana koji prebivaju u Afganistanu za CNA je izjavilo kako im je budućnost vrlo mračna, unatoč jamstvima koje talibani daju zapadnim zemljama.

Prošli tjedan mediji kršćanske orijentacije objavili su kako se vjernike u Afganistanu, nakon što ih se identificira kao kršćane, ubija na licu mjesta. Prema svjedočanstvima civila u blizini kabulskog aerodroma, talibani su pretraživali mnoštvo kako bi otkrili kršćane među njima.

Prema novom izvješću udruge Open Doors, “kršćani su također razočarani i osjećaju se napušteno od onih za koje su se nadali kako će ih zaštititi – stranih vojnika i vlasti koji su napustili zemlju. Istodobno, znali su da taj dan dolazi. U tom smislu, bili su spremni”.

Stvarnost na terenu ne doima se ružičasto: prema glasinama kršćana u Kabulu, talibani pripremaju posebne kazne za vjernike koji nisu uspjeli uzletjeti sa zračne luke.

“Danas ujutro pokušao sam doći do aerodroma, no posvuda su bili talibani koji su premlaćivali ljude”, napisao je jedan kršćanin iz Afganistana u poruci za CNA. “Talibani su navodno proglasili kaznu mučenja povezanu s kožom za afganske kršćane. Patim svaki sat svakoga dana. Ne znam što je Isus odlučio za mene.”