Foto: Ruševine nakon napada prošloga petka, Wikipedia

Patrijarsi najvećih sirijskih crkava u zajedničkoj su izjavi osudili zračne napade koje su izvršile Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska na području Sirije prošloga petka, okarakteriziravši ih kao „nepravedno“ i „brutalno“ nasilje.

Podsjetimo, napadi su izvedeni na temelju navodnih dokaza o tome kako je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada prije nešto više od tjedan dana upotrijebio kemijsko oružje prilikom čega je došlo do stradanja civila.

Patrijarsi Antiohije i cijeloga Istoka, Sirijske Pravoslavne Crkve i Melkitske grkokatoličke Crkve u svojoj su izjavi, podijeljenoj na devet točaka, istaknuli kako nije bilo dovoljno jasnih dokaza da je napade kemijskim oružjem izvršila sirijska vojska, kao niti to da ona uopće posjeduje takvo oružje.

Vjerski vođe su napad ocijenili kao „jasno kršenje međunarodnih zakona i Povelje Ujedinjenih naroda, budući da je riječ o neopravdanom napadu na nezavisnu zemlju članicu UN-a“, od strane zemalja kojima „Sirija ni na koji način nije nanijela štetu“.

Posebno su se osvrnuli i na trenutak u kojemu su napadi izvršeni, budući da su došli neposredno prije početka rada nezavisne Međunarodne komisije za istragu, čime je njezin rad, smatraju patrijarsi, potkopan.

Izrazili su i bojazan kako će 105 projektila ispuštenih prošloga petka samo ohrabriti teroriste u zemlji te još više odgoditi mirno rješenje rata, bez postizanja toliko željenog poboljšanja.

“Prikazujemo svoje molitve za sigurnost, pobjedu i oslobođenje Sirije od svih vrsta ratova i terorizma. Također se molimo za mir u Siriji i po cijelome svijetu, te pozivamo na jačanje napora usmjerenih prema nacionalnom pomirenju zbog zaštite zemlje i očuvanja dostojanstva svih Sirijaca.”, zaključili su Patrijarsi.

Ivo Džeba | Bitno.net