Vatikanski radio osnovao je papa Pio XI. 12. veljače 1931. Programirao ga je i izgradio talijanski izumitelj Guglielmo Marconi. Prve riječi „In nomine Domini. Amen.“ [„U ime Gospodnje. Amen.“] emitirane su na Morseovoj abecedi. Nakon njih, Marconi je najavio Svetog Oca koji je slušateljima uputio svoju prvu radijsku poruku. Radio je povjeren isusovcima koji su ga vodili sve do 2017. godine. Hrvatski program pokrenut je 21. prosinca 1967. Jedan od njegovih urednika bio je isusovac p. Božidar Nagy (1982. – 1988.). Za Informativnu katoličku agenciju osvrnuo se na ulogu Radija u vrijeme nastanka i sljedećih godina, kao i u današnje.

Papa je osnovao Vatikanski radio u „vrijeme totalitarnih ideologija u Europi“. Na raznim stranama Europe uzdizali su se komunizam, nacizam i fašizam. Stoga je bio potreban „glas Pape koji će ga preko Vatikanskog radija dizati za obranu prava naroda i pojedinaca te ljudskih prava. Tako da je već ta prisutnost Papinoga radija za europske narode itekako bila važna“, rekao je p. Božidar. „Njegova je funkcija u prvom redu da papini govori i poruke te sva njegova djelatnost dođu do što većeg broja vjernika kršćana“, dodao je.

„U 2. svjetskom ratu je Vatikanski radio odigrao jako veliku ulogu“, ustvrdio je, podsjetivši da je osim emisija Radio služio i spajanju mnogih obitelji koje su bile razdvojene te je mnogo dobra učinio upravo u pronalaženju raspršenih, izgubljenih, zagubljenih, rastavljenih i ostalih ljudi.

Zatim je nastupilo vrijeme komunizma čiji su režimi nametnuti polovini Europe pa tako i Hrvatskoj. O važnosti radija u tim okolnostima „znademo dobro kad pitate starije ljude s koliko su oni želje, veselja i radosti slušali Vatikanski radio“, što je negdje bilo i zabranjivano, istaknuo je p. Nagy.

Kako je i sam u to vrijeme, neposredno prije pada komunizma u Europi, bio urednik, prisjetio se tih dana. Ta je služba zahtijevala razboritost da s jedne strane ne izaziva previše, a s druge da bude slobodan i kritičan. „Kad god je negdje bila povreda vjerskih prava, ljudskih prava to se odmah prenosilo“, napomenuo je.

„Kao urednik Hrvatskog programa sam doživio srce Crkve. Naime, tu vidite da kroz Vatikan i kroz Papu prolazi sve što se događa na cijelom svijetu“, naglasio je p. Božidar. Dodao je da svaki događaj bio tragičan ili lijep ima odjeka u Papinom srcu. To je očito i danas jer kad se događaju nesreće, revolucije ili teške povrede ljudskih prava „Papa odmah reagira te bilo javno, bilo na drugi način iznosi svoj stav, svoje mišljenje“.

Vatikan je, na neki način, središte svijeta, ne sa strane vlasti i političko-društvenog, nego s moralnog i duhovnog gledišta. Kada su bile ugrožene „te moralne vrijednosti, ljudsko dostojanstvo i ljudska prava Papa se uvijek odmah angažirao i dizao glas“, kazao je p. Nagy.

Kao primjer naveo je govore sv. Ivana Pavla II. koje je za vrijeme Domovinskog rata javno upućivao svijetu. Iskreno se zauzimao i dizao svoj glas u obranu svih stradalih, ponajprije Hrvata, kao ni jedan drugi svjetski državnik ili političar što se može vidjeti i u govorima koje je p. Nagy prikupio te su objavljeni i na stranicama IKA-e.

Osvrnuvši se na današnji svijet „kada nove tehnologije na sve strane također daju informacije“ rekao je da „Vatikanski radio i dalje ima svoju ulogu“. Od 2017. odlukom pape Franje zajedno s Papinskim vijećem za sredstva društvenog priopćavanja, Tiskovnim uredom Svete Stolice, Vatikanskom televizijom, Vatican Newsom, dnevnikom L’Osservatore RomanoVatican Medijom, Vatikanskom izdavačkom kućom i Vatikanskom tiskarom čini Tajništvo za komunikaciju Svete Stolice.

Program Vatikanskog radija može se čuti na 41 jeziku, a uređuju ga djelatnici iz 69 država. Emisije se mogu pronaći i na mrežnom portalu Vatican News koji objavljuje vijesti o Papi, Vatikanu, Crkvi i svijetu na 36 jezika. Sadašnji urednik Hrvatskoga programa Vatikanskog radija i portala Vatican News na hrvatskom jeziku je p. Ivica Hadaš. Hrvatski program svakodnevno se, osim utorkom, u 18:50 emitira i na Hrvatskomu katoličkom radiju.

Na 90. rođendan Vatikanski radio pokreće mrežni radio na engleskom, talijanskom, francuskom, španjolskom, portugalskom, njemačkom i armenskom jeziku. Tako će njegov program 24 sata dnevno biti dostupan na internetu. Emisije će biti dostupne i preko aplikacije Vatikanskog radija.

Tim povodom prefekt Tajništva za komunikaciju Paolo Ruffini rekao je da se Vatikanski radio i danas razvija „prema budućnosti, čuvajući svoju izvornost i svoj identitet“.

Ravnatelj Vatikanskoga radija Massimiliano Menichetti rekao je da Radio osim redovitih komentara, nudi i nove programe, podcaste i audioknjige. „Naša je misija uvijek bila ne ostavljati nikoga samog nego donositi nadu kršćanskoga navještaja, Papin glas i tumačiti događaje u svjetlu Evanđelja“, kazao je.

Slično je zaključio i p. Nagy rekavši da Sveta Stolica, bez obzira na visoke troškove, Radio – taj čudesni izum, kako je rekao Pio XI. na otvorenju, koristi „kao jedan način navještaja evanđelja“.