S prozora nadbiskupske rezidencije u Krakovu, papa Franjo se i sinoć obratio okupljenim mladima i podsjetio kako je protekli dan bio obilježen boli. „Petak je dan kad se sjećamo Isusove smrti i s mladima smo molili križni put“ – rekao je, napominjući kako mnogi pate: bolesni, zahvaćeni ratom, beskućnici, gladni, ljudi koje muče sumnje i koji nisu sretni.

Kazao je da u dječjoj bolnici koju je posjetio u popodnevnim satima „Isus pati u toliko bolesne djece: uvijek se pitam: ‘Zašto djeca pate?’ To je otajstvo. Nema odgovora na to pitanje“. Spomenuvši zatim svoj pohod sabirnom logoru Auschwitz-Birkenau, rekao je: „Koliko boli, koliko okrutnosti! Je li moguće da mi ljudi, stvoreni na sliku Božju, možemo učiniti takve stvari?“

„Okrutnost nije završila u Auschwitz-Birkenau“, ima je „čak i danas. Danas mučimo ljude. Mnoge se zatvorenike odmah muči kako bi progovorili… to je užasno!“ Papa je potom istaknuo kako nas pogađa okrutnost onoga što s dogodilo prije 70 godina – ubijanja i plinske komore – ali da ni danas u mnogim dijelovima svijeta gdje vlada rat situacija nije drukčija.

Sveti je Otac potaknuo na molitvu za sve ljude u kojima Isus danas pati, uključujući bolesnu djecu i nevine, žrtve mučenja i zatvorenike s kojima se postupa „kao da su životinje.“ Napomenuvši da su svi grješnici i da svi nose teret grijeha, istaknuo je kako nas Bog svejedno voli. „Pomolimo se zajedno za ljude koji pate u svijetu.“ „Čak smo i mi grješnici djeca; upravimo pogled prema našoj majci i molimo Gospu svi zajedno“ – potaknuo je na koncu papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net