“Ne bojimo se reći istinu da je svijet u ratu jer je izgubio mir. Kad govorim o ‘ratu’, govorim o ratu ozbiljno, ne o ‘ratu religija’, ne! Radi se o ratu za interese, novac, prirodne resurse i dominaciju nad narodima”, kazao je papa Franjo na letu prema Poljskoj, komentirajući posljednji teroristički napad u Francuskoj.

No s njegovim riječima ne slaže se sirski patrijarh Ignace Youssif III. Younan koji je u razgovoru za talijanske medije otvoreno odbacio ovakvo razmišljanje.

– Moramo izbjegavati politički korektan govor. Moramo reći kako je riječ o terorizmu radikalnog islamizma. To je činjenica. Oni koji su izveli napad u Dacci u Bangladešu nisu bili niti siromašni niti neznalice. Bili su iz dobrostojeće obitelji i vrlo školovani. Ne može se govoriti o društveno marginaliziranim, izgubljenim ljudima – kazao je sirski antiohijski patrijarh Ignace Youssif III. Younan.

U razgovoru za RadioUno patrijarh je izrazio poštovanje prema Svetom Ocu, ali ne i slaganje s njegovom tvrdnjom kako se ne radi o sukobu religija:

– S punim poštovanjem prema Svetom Ocu, ono što govori nije točno. Uvijek je bilo bogatijih ljudi. Mi doživljavamo mržnju od jedne religije – komentirao je Patrijarh dodavši kako dok zapadni svijet razmišlja i hladnokrvno iznosi različite teorije, narod Bliskog istoka svaki dan živi u opasnosti od islamskog terorizma čiji pripadnici ubijaju biskupe i svećenike.

Početkom godine, Patrijarh je u razgovoru za Il Foglio progovorio o stanju u Siriji i prokomentirao vojna rješenja kojima Zapad nastoji okončati rat.

– Aleppo je bio drugi sirijski grad po veličini, bogat i u razvoju. Danas, nakon tri mjeseca opsade je neprepoznatljiv. U Mosulu je bilo tridesetak crkvi i samostana koji su danas napušteni ili pretvoreni u džamije. Homs sliči na Staljingrad! Zračni napadi nisu dovoljni jer se teroristi skrivaju među civilima. Nužno je izvesti koordinirane akcije s narodnom vojskom poput onih američkih u Iraku i ruskih u Siriji, smatra sirski patrijarh.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net