Papa Franjo je uputio poruku povodom 70. obljetnice Međunarodne organizacije za migracije (International Organisation for Migration – IOM), u kojoj osuđuje iskorištavanje migranata kao sredstvo za razmjenu i žrtve političkih nadmetanja, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Papa u poruci koju je putem videa pročitao Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin potiče međunarodnu zajednicu da se hitno suoči s uzrocima neregularnih migracija, jer što je više legalnih putova, manja je vjerojatnost da će migranti biti uvučeni u kriminalne mreže trgovaca ljudima. Rasprava o migracijama ne odnosi se samo na migrante; riječ je o svima nama, o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti naših društava, upozorio je Papa.

Unatoč brojnim izazovima koje je pred nas stavila pandemija bolesti COVID-19, taj važan događaj u povijesti IOM-a pruža nam priliku da obnovimo naše viđenje i zauzimanje putem prikladnijega odgovora na pojavu migracija, rekao je Papa. Sveta Stolica je prije 10 godina, po odluci Benedikta XVI. postala državom članicom te organizacije. Papa Franjo je stoga istaknuo glavne razloge koji su doveli do te odluke, a koji su i danas valjani i hitni.

Tu je najprije podupiranje etičke dimenzije kretanja stanovništva; zatim, ostvarivanje, kroz iskustvo i ustanovljenu mrežu udruga na terenu u cijelom svijetu, suradnje Katoličke Crkve s međunarodnim službama koje se posvećuju iseljenicima; te cjelovita pomoć u skladu s potrebama, bez razlike, na temelju dostojanstva, urođenoga svim članovima iste ljudske obitelji.

Ne smijemo dopustiti da nas iznenadi broj migranata, nego se trebamo susresti sa svima njima kao s osobama, gledajući njihova lica i slušajući njihove životne priče, nastojeći što bolje odgovoriti na njihove posebne osobne i obiteljske prilike, istaknuo je Papa te napomenuo da je za to potrebno mnogo ljudske osjetljivosti, pravednosti i bratstva. Trebamo izbjegavati jednu, danas vrlo uobičajenu, napast – a to je odbacivanje svega što se čini neugodno. Upravo je to „kultura odbacivanja“ koju sam toliko puta osudio, rekao je Papa.

Često slušamo o tomu što države čine kako bi prihvatile migrante, ali je jednako tako važno upitati se: koje koristi migranti donose zajednicama koje ih prihvaćaju i kako ih obogaćuju? S jedne strane na tržištima zemalja sa srednje visokim primanjima radna snaga migranata vrlo je tražena i dobrodošla kao način da se nadoknadi njezin nedostatak. S druge pak strane migrante se često odbija i podvrgava mrzovoljnim ponašanjima mnogih zajednica koje ih primaju.

Nažalost, taj dvostruki standard proizlazi iz prevladavanja gospodarskih interesa nad potrebama i dostojanstvom ljudske osobe. Taj je trend posebno bio vidljiv tijekom zatvaranja zbog pandemije bolesti COVID-19, kada su mnogi prijeko potrebni radnici bili migranti, ali im nisu dane pogodnosti programa financijske pomoći ili pristup osnovnoj zdravstvenoj zaštiti ili cijepljenju protiv te bolesti, primijetio je Papa.

Još je više za osudu činjenica da se migrante iskorištava kao sredstvo za razmjenu, kao pijune na šahovskoj ploči, žrtve političkih nadmetanja. Svi znamo da je odluka o emigriranju, napuštanju domovine ili teritorija podrijetla, nedvojbeno jedna od najtežih u životu. Kako se patnja i očaj mogu iskoristiti za provedbu ili obranu političkih ciljeva? Kako mogu prevladati politička promišljanja kada je u igri dostojanstvo ljudske osobe? Osnovni nedostatak ljudskoga poštovanja na nacionalnim granicama sve nas umanjuje u našoj ljudskosti, poručio je Papa te upozorio da ne smijemo nikada izgubiti iz vida ljudsko lice migracija i činjenicu da smo dio samo jedne ljudske obitelji.

S obzirom na te svakodnevne drame, papa Franjo je iznio četiri svoja razmišljanja. Prije svega, hitno je potrebno pronaći prikladne izlaze iz neregularnih situacija. Očaj i nada uvijek prevladavaju nad restriktivnim politikama. Što je više legalnih putova, manja je vjerojatnost da će migranti biti uvučeni u kriminalne mreže trgovaca ljudima ili biti iskorištavani i zlostavljani tijekom migracije.

Osim toga, migranti čine vidljivom vezu koja sjedinjuje cijelu ljudsku obitelj, bogatstvo kultura i resurse za razmjenu na području razvoja i trgovačke mreže koje čine zajednice dijaspore. U tom je smislu bitna integracija koja zahtijeva dvosmjerni proces, utemeljen na međusobnom poznavanju, uzajamnoj otvorenosti, poštovanju zakona i kulture zemalja domaćina, u istinskom duhu susreta i uzajamnoga obogaćivanja, istaknuo je Papa.

Migrantska obitelj je ključna sastavnica zajednica u našem globaliziranom svijetu, ali u previše su zemalja, zbog zakonskih prepreka, radnici migranti lišeni usluga i stabilnog obiteljskoga života. Ljudska praznina koju iza sebe ostavlja neki otac ili majka koji emigriraju sami, ozbiljan je podsjetnik na dvojbu prisiljavanja na izbor između emigriranja smo kako bi prehranio vlastitu obitelj ili uživanja temeljnog prava na dostojanstveni ostanak u vlastitoj zemlji podrijetla.

I, na kraju, Papa potiče međunarodnu zajednicu da se hitno suoči s uvjetima koji dovode do neregularnih migracija, čineći tako migraciju svjesnim izborom, a ne očajnom potrebom. Potrebno je uspostaviti bolje gospodarske i društvene uvjete kako migracija ne bi bila jedino rješenje za one koji traže mir, pravednost, sigurnost i puno poštovanje ljudskoga dostojanstva. U konačnici, migracije nisu samo priča o migrantima, nego i o nejednakostima, očaju, uništavanju okoliša, klimatskim promjenama, ali i snovima, hrabrosti, studiju u inozemstvu, spajanju obitelji, novim mogućnostima, sigurnosti i zaštiti, te teškom, ali dostojanstvenom radu.

Ne smijemo nikada zaboraviti da nije riječ o statistikama, nego o stvarnim osobama čiji je život u igri. Katolička Crkva i njezine ustanove nastavit će svoje poslanje prihvata, zaštite, promicanja i integracije ljudi u kretanju, istaknuo je papa Franjo.