“Uz duh pravednosti i zajedništva možemo pobijediti naše individualizme i promicati opće dobro”, istaknuo je papa Franjo u videoporuci povodom inicijative “Vax Live – Koncert za ujedinjenje svijeta” (Vax Live – The Concert To Reunite the World), prenosi hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 8. svibnja.

“Vax Live – Koncert za ujedinjenje svijeta” događaj je snimljen u Los Angelesu za YouTube kanal, kojim su predstavnici svijeta zabave i institucija željeli poduprijeti pravednu raspodjelu seruma protiv koronavirusne bolesti COVID-19.

Trenutno je to tema politike koja se mora baviti gospodarstvom i interesima. To je također oduvijek tema pape Franje koji stalno gleda na ljudska bića, posebno na one za koje se zanima malo ljudi. Papa se pridružio glasovima glazbenih i filmskih zvijezda i drugih podupiratelja na najvišoj razini, od američkoga predsjednika Bidena do predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, i talijanskoga premijera Marija Draghija, također u ulozi predsjednika skupine G20.

“Nepravda i zlo nisu nepobjedivi (…) Molim vas da ne zaboravite najranjivije”, istaknuo je Papa na početku poruke. Pred tolikom tamom i neizvjesnošću potrebni su svjetlost i nada. Potrebni su nam putovi ozdravljenja i spasenja. Tu mislim na ozdravljenje u korijenu, koje liječi uzrok zla, a nije ograničeno samo na simptome – objasnio je. U tim bolesnim korijenima pronalazimo virus individualizma koji nas ne čini slobodnijima ni ravnopravnijima, a ni braćom, nego nas pretvara u osobe ravnodušne na patnju drugih.

Jedna je varijanta tog virusa zatvoreni nacionalizam koji, primjerice, priječi međunarodnost cjepiva – objasnio je papa Franjo. Međutim to nije jedina varijanta. Druga je varijanta kada zakone tržišta ili intelektualnoga vlasništva stavimo iznad zakonā ljubavi i zdravlja čovječanstva. Još je jedna varijanta pak kada vjerujemo i potičemo bolesno gospodarstvo koje nekolicini vrlo bogatih omogućuje da posjeduju više od ostatka čovječanstva, te da modeli proizvodnje i potrošnje unište planet, naš “zajednički dom”.

Sve su te stvari međusobno povezane. Svaka društvena nepravda, svaka marginalizacija nekoga u siromaštvu ili bijedi utječe i na okoliš – napomenuo je Papa. Priroda i osoba ujedinjene su. Bog Stvoritelj ulijeva u naša srca novi i velikodušni duh kako bismo napustili naše individualizme, te promicali opće dobro: duh pravednosti koji nas potiče da zajamčimo univerzalni pristup cjepivu i privremenu obustavu prava na intelektualno vlasništvo; i duh zajedništva koji nam omogućuje stvoriti drugačiji, uključiviji, pravedniji i održiviji gospodarski model.

Na kraju je papa Franjo upravio Bogu molitvu da nam podari dar novoga bratstva, opće solidarnosti, te da možemo prepoznati dobro i ljepotu koju je posijao u svakomu od nas, kako bi ojačao veze jedinstva, zajedničkih projekata i zajedničkih nada, izvijestio je hrvatski ured Vatican Newsa u subotu 8. svibnja.