Papa Franjo obratio se jučer biskupima, svećenicima, đakonima, posvećenim osobama te bogoslovima koji su se okupili na večernjoj službi u samostanu svetoga Jeronima u Lisabonu. Jedna od glavnih tema Papine poruke bio je poziv na povratak klanjanju pred Presvetim Sakramentom.

“Htio bih ovdje postaviti pitanje, ali svatko treba odgovoriti u svojoj nutrini. Kako se molim? Kao papiga — bla bla bla bla bla? Ili drijemajući ispred tabernakula jer ne znam kako razgovarati s Gospodinom? Molim li se? Kako se molim? Samo u klanjanju, samo pred Gospodinom može se povratiti okus i strast za evangelizacijom”, kazao je Papa, te nastavio:

“Molitva klanjanja — izgubili smo je. Izgubili smo je, i svi — svećenici, biskupi, posvećeni muškarci i žene, laici — moraju raditi na tome da se vrati. Ona označava boravljenje u tišini, pred Gospodinom.”

U tom je pogledu Franjo okupljenima kao uzor dao Majku Tereziju koja iako je imala veliki broj obaveza „nikada nije odustajala od klanjanja, čak i u vremenima kada se njezina vjera pokolebala, i ona se pitala se je li istinita ili nije“.

U nastavku propovijedi Sveti Otac je potaknuo da se ostavimo „cmizdrenja“ koje je povezano s „duhovnom svjetovnošću“

„Koliko puta pretvaramo svoje nesposobnosti, svoje razočaranje, u ‘cmizdrenje’? Ostavljajući iza sebe ta ‘cmizdrenja’, čovjek dobiva snagu da isplovi na pučinu, bez ideologija, bez svjetovnosti. Duhovne svjetovnosti koja ulazi u nas i koja rađa klerikalizam ne samo kod svećenika; klerikalizirani laici su gori od svećenika”.

Papa je biskupe i svećenike podsjetio da smo pozvani „uroniti svoje mreže u vrijeme u kojem živimo, razgovarati sa svima, učiniti evanđelje razumljivim, čak i kad čineći to riskiramo oluju.”

“Loviti ljude i izvlačiti ih iz vode znači pomoći im da se izvuku iz ponora u koji su potonuli, spasiti ih od zla koje prijeti da ih potopi, oživjeti ih od svih oblika smrti ”, objasnio je Franjo napomenuvši da naša evangelizacija nikada ne smije imati obilježja prozelitizma.

„Kad crkveni pokret ili biskupija ili biskup ili svećenik ili časna sestra ili laik prozelitizira, to nije kršćanski. Kršćanin poziva, dočekuje, pomaže, ali bez prozelitizma”, rekao je Sveti Otac.

„Nama je, kao Crkvi, povjerena zadaća uroniti u vode ovoga mora, baciti mrežu evanđelja. Bez upiranja prstom, bez optuživanja, donoseći ljudima našega vremena ponudu da odaberu život. Donoseći Isusovu dobrodošlicu evanđelja, poziv na slavlje”, zaključio je Franjo.

Papa se susreo s žrtvama svećeničkog zlostavljanja

Nakon molitve Večernje i govora u samostanu sv. Jeronima, Sveti se Otac susreo s 13 žrtava svećeničkog zlostavljanja, prenijela je Informativna katolička agencija.

Papin privatni susret sa žrtvama spolnog zlostavljanja, koji se odvio u Apostolskoj nuncijaturi, potvrdio je u kratkoj izjavi novinarima ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni.

U izjavi ravnatelja Tiskovnog ureda Svete Stolice navodi se: „U večernjim satima, nakon institucionalnih i susreta s Crkvom u Portugalu, papa Franjo primio je u Nuncijaturi skupinu od 13 osoba, žrtava zlostavljanja od strane klera, u čijoj je pratnji bilo nekoliko predstavnika portugalskih crkvenih institucija zaduženih za zaštitu maloljetnika.”

Precizirao je da je susret protekao „u ozračju intenzivnog slušanja i da je trajao više od sat vremena“, završivši malo nakon 20:15 po mjesnom vremenu.