I ove se godine papa Franjo putem telefona obratio sudionicima hodočašća iz Macerate u Loreto, koje je održano u subotu, 13. lipnja, ali je zbog pandemije bolesti COVID-19 zamijenjeno molitvom u svetištu Svete kuće.

Ovo je prvi put da sudjelujem u jednom virtualnom hodočašću – rekao je papa Franjo povezavši se, osmi put putem telefona, sa sudionicima tradicionalnoga hodočašća iz Macerate u Loreto. Ovogodišnje, 42. po redu, hodočašće održano je u posebnom obliku, kao nikada do sada, zbog pandemije bolesti COVID-19.

Papa se obratio biskupu u miru msgr. Giancarlu Vecerriki, nadbiskupu Loreta msgr. Fabiu Dal Cinu, i svim vjernicima virtualno prisutnima na hodočašću, mladićima i djevojkama, muškarcima i ženama, svima vama – kako je rekao – koji se u ovom trenutku nalazite ispred svetišta Gospe Loretske, Majke nade, Majke koja pomaže gledati dalje; u ovim tako teškim trenutcima potrebno nam je gledati dalje s nadom. Uz vas sam na tom virtualnom hodočašću i molim se s vama i za vas, a vi molite za mene. Budite hrabri! Vrijeme koje dolazi, nakon ove pandemije, neće biti lako, ali uz hrabrost, vjeru i nadu, moći ćemo ići naprijed. Tražite danas od Gospe tu hrabrost. Ja sam s vama u molitvi – rekao je Papa.

Fizički je na hodočašću sudjelovalo dvadesetak mladih, kao predstavnici hodočasnika iz cijeloga svijeta, kojima je Papa posebno zahvalio. Hvala vama i svima koji surađuju na tom virtualnom hodočašću. Neka vas Gospodin blagoslovi, a Gospa neka vas čuva. Blagoslivljam vas i, molim vas, molite za mene, nemojte zaboraviti. Vi ste Gospini hodočasnici – rekao je na kraju papa Franjo.

Ovogodišnje virtualno hodočašće, koje se tradicionalno održava od 1978. godine, ove se godine održalo samo u Loretu, od Gospina trga do unutrašnjosti bazilike Svete kuće, uz prolaz kroz sveta vrata.