Papa Franjo donirao je 600 tisuća medicinskih maski za lice kako bi pomogao u suzbijanju širenja koronavirusa u Kini, javlja Asia News.

Od 27. siječnja, Vatikanska ljekarna i zajednice kineskih katolika u Italiji skupljale su medicinske maske koje je potom avionska tvrtka China Southern Airlines besplatno transportirala u pokrajine Hubei (čiji je glavni grad Wuhan epicentar zaraze), Zhejiang i Fujian.

Dobrotvornom akcijom upravljali su kardinal Konrad Krajewski, Papin djelitelj milostinje, zatim o. Thomas Binish, direktor Vatikanske ljekarne te o. Vincenzo Han Duo, vicerektor Papinskog sveučilišta Urbanianum.

Kako piše AsiaNews, treća pošiljka maski dostavljena je u subotu, 1. veljače, a posljednja četvrta pošiljka očekuje se idućih dana. Paketi na sebi imaju oznaku grba pape Franje.

“Želim biti u blizini i moliti za osobe zaražene virusom koji se proširio u Kini. Neka Gospodin umrle primi u svoj mir, utješi obitelji i podupre veliko zalaganje kineskog društva u borbi protiv epidemije”, poručio je Sveti Otac nakon molitve Angelusa, 26. siječnja.

Medicinske maske s grbom pape Franje/Foto: AsiaNews

Koronavirus pojavio se u prosincu prošle godine u milijunskom gradu Wuhanu, u središnjoj Kini. Ubrzo se proširio i u druge provincije, a od 3. veljače slučajevi zaraze zabilježeni su u SAD-u, Rusiji, Kanadi, Francuskoj, Japanu i drugim zemljama. Potvrđeno je više od 17 000 slučajeva oboljenja diljem svijeta, a od posljedica zaraze preminule su 362 osobe, od toga samo jedna izvan Kine – na Filipinima.

Kineske vlasti djelomično su ili potpuno zatvorile nekoliko gradova, uključujući Wuhan, te su uvele brojne preventivne mjere kako bi izolirale prijetnju. Mnoge aviokompanije suspendirale su letove u Wuhan i druge dijelove Kine.

Catholic News Agency izvještava kako su tijekom proteklih vikenda suspendirane i crkvene službe u nekim dijelovima Kine kako ne bi došlo do širenja virusa.

Tino Krvavica | Bitno.net