Izražavajući u brzojavu sućut i blizinu obitelji nadbiskupa  Tutua, Papa se prisjetio njegove službe evanđelju promicanjem rasne jednakosti i pomirenja u Južnoj Africi, te je preporučio dušu preminulog nadbiskupa milosrđu punom ljubavi Svemogućeg Boga.

Svim ožalošćenima, u sigurnoj nadi u uskrsnuće, papa Franjo zaziva božanski blagoslov mira i utjehe u Gospodinu Isusu, ističe se u brzojavu koji potpisuje Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

U nedjelju 26. prosinca južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa objavio je vijest o smrti nadbiskupa Desmonda Tutua, dobitnika Nobelove nagrade za mir i uglednoga veterana borbe protiv apartheida u Južnoj Africi. Pritom je istaknuo: “Smrt nadbiskupa u miru Desmonda Tutua još je jedno tužno poglavlje u oproštaju naše nacije s pripadnicima generacije Južnoafrikanaca koja nas je zadužila i oslobodila Južnu Afriku”, prenosi Hina. Tutua su i bijeli i crni Južnoafrikanci smatrali savješću nacije, što je trajan dokaz njegove vjere i duha pomirbe u podijeljenoj zemlji.

Od 1986. do 1996. obavljao je službu nadbiskupa Cape Towna, poglavara oko dva milijuna članova anglikanske zajednice u Južnoj Africi. U studenome 1995. tadašnji predsjednik države Nelson Mandela imenovao ga je predsjednikom Povjerenstva za istinu i pomirbu koja je trebala razotkriti istinu o zločinima u aparthejdu između 1960. i 1994. godine, što je činio do predaje završnoga izvještaja u listopadu 1998.

Za nenasilnu borbu protiv rasne podijeljenosti u Južnoj Africi Tutu je 1984. dobio Nobelovu nagradu za mir. Premda se za svoj 79. rođendan u listopadu 2010. povukao iz službe, nastavio je kritički pratiti rasno pitanje i diskriminaciju u Južnoj Africi i mnogim zemljama svijeta, kao i stanje mlade demokracije u zemlji.

Papa Franjo u enciklici „Fratelli tutti” (2020) naveo je nadbiskupa Tutua, među ostalim uglednim ne-katolicima, „izvorom nadahnuća“.

Među brojnim nagradama koje je dobio je i “Global Champion Against Hunger”  Svjetskoga programa za prehranu Ujedinjenih naroda 2012. Još protekle godine pridružio se apelu protiv investiranja u fosilna goriva.