Papa je prije mise blagoslovio dvije Caritasove zgrade; jednu za starije osobe, a drugu za spremište hrane za potrebite. U propovijedi je Sveti Otac potaknuo mlade da ne posustaju, te da svijetu daju nadu.

Dragi mladi, došli ste u Krakov da sretne Isusa, a ulomak iz Lukina evanđelja upravo govori o susretu u Jerihonu između Isusa i Zakeja (Lk 19,1-10). Isus se ne zadovoljava propovijedanjem već prolazeći gradom želi sresti svakoga. Isus se dakle želi približiti nama, hoditi s nama do kraja našega života, želi da se sretne naš i njegov život – rekao je papa Franjo.

Zakej je bio carinički starješina, ubirač poreza, stoga je bio omražen u narodu, pa nije ni mislio da bi se mogao približiti Isusu. Osim toga, bio je malog rasta, a da vidi Isusa morao se uspeti na divlju smokvu. Susret s Isusom mijenja njegov život. Prva dakle prepreka koju je trebao svladati bio je nizak rast. I nama prijeti opasnost da budemo daleko od Isusa, jer se ne smatramo dostojnima, niska smo rasta – primijetio je Papa.

To je velika napast, ali vjera nam veli da smo djeca Božja, i doista jesmo ( 1 Iv 3,1): stvoreni smo na Božju sliku i priliku; Isus je uzeo našu ljudskost, njegovo se dakle srce nikada neće odvojiti od nas; duh Sveti želi prebivati u nama; pozvani smo u vječnu radost s Bogom. Ovo je naš „rast“, naš duhovni identitet: mi smo ljubljena djeca Božja, zauvijek. Shvaćate dakle da neprihvaćanje samih sebe, nezadovoljstvo i negativno razmišljanje znači ne prihvaćanje svoga pravoga identiteta. Bog nas ljubi kakvi jesmo; ni jedan grijeh, mana ili pogrješka ne mogu promijeniti Božju odnos prema nama. U njegovim očima vrijedi samo osoba – istaknuo je Papa dodajući:

Kad nas obuzme malodušnost, onda nam može pomoći ova velika istina: Božja je ljubav vjerna. Bog nas ljubi više nego mi sami sebe; u nas vjeruje više nego mi sami sebi vjerujemo, „uvijek navija“ za nas, kao najstrastveniji navijač. Nada nam se uvijek, čak i kad se zatvorimo u svoju turobnost, tužeći se neprestano na nepravde i na prošlost. Našem ‘duhovnom stasu’ ne dolikuje turobnost, jer poput virusa umrtvljuje sve, uništava nadu. Bog nam se, naprotiv, uvijek nada, uvijek vjeruje da se možemo pridići i ne želi nas vidjeti „ugašene i bez radosti“ – ustvrdio je Papa.

Govoreći o Zakejevu odnosu prema sramu, Sveti je Otac rekao da je nestao kad je Zakej shvatio da bi za njega Isus sve učinio i da ga jedino on može izvući iz „živoga blata“ grijeha i nezadovoljstva. Zakej je riskirao i prihvatio igru. I mi moramo prihvatiti igru, jer život ne treba zatvarati u ladicu. Dragi mladi, Isusu prikažite sve, naročito svoje slabosti, muke i grijehe u ispovijedi. On će vas iznenaditi svojim oprostom i mirom. Ne bojte se slijediti ga. Ne dopustite da vam se umrtvi duh, već žudite za čistom ljubavi, koja zahtijeva i odricanje, opirite se „dopingu“ uspjeha po svaku cijenu i drogi da mislite samo na sebe i svoje udobnosti – potaknuo je Papa.

Govoreći pak o trećoj prepreci s kojom se Zakej morao sučeliti, o mrmljanju mnoštva, koje mu je najprije priječilo da vidi Isusa, a potom kritiziralo: Isus nije trebao ući u kuću grješnika, Papa je rekao da je narod s visoka gledao Zakeja, a Isus je naprotiv prema njemu podigao svoj pogled. Isus ne gleda mane, gleda osobu, ne zanima ga prošlost, već budućnosti. Isusa ne zanimaju prividnosti, već srce. On gleda tvoje i moje srce. Ni vi se ne zadovoljavajte površnošću, čuvajte se svjetovne liturgije pokazivanja, uljepšavanja duše kako bi izgledali bolji. Naprotiv, dobro učvrstite vezu srca koje gleda i neumorno prenosi dobro. A besplatno darivajte od Boga besplatno primljenu radost, koju mnogi očekuju – potaknuo je Papa te se osvrnuo na Isusov poziv Zakeju:

„Siđi odmah, treba da se danas zadržim u tvojoj kući“, rekao je kako se čini da su nama upravljene te riječi. Isus nam upravlja ovaj poziv: „Danas treba da se zadržim u tvojoj kući.“ Možemo reći da Svjetski dan mladih počinje danas i nastavlja se sutra, u kući, jer nas Isus tamo želi sresti. Dok zahtijeva da dođe u tvoju kuću, Isus te zove imenom kao i Zakeja. Isus nas sve zove po imenu – istaknuo je Papa dodajući:

Ime Zakej, u ondašnjem govoru, evocira „Božji spomen“. Vjerujte Božjem pamćenju, ono nije „tvrdi disk“, koji bilježi i pohranjuje sve naše podatke, već je nježno srce samilosti, koje se uvijek raduje brišući svaki trag našega zla. I mi sada pokušajmo oponašati vjerno pamćenje Božje i čuvati dobro koje smo primili ovih dana. U tišini razmišljamo o ovom susretu, čuvajmo spomen na Božju prisutnost i na njegovu Riječ, u sebi oživimo glas Isusa koji nas zove po imenu – zaključio je Sveti Otac.

Na koncu svete mise, tijekom Angelusa, Papa je najavio kako će se sljedeći Svjetski dan mladih održati Panami za tri godine.

Uputio je „golemi ‘hvala’“ mladima koji su „ispunili Krakov zaraznim entuzijazmom vjere“. „Sv. Ivan Pavao II. se radovao na nebesima, i pomoći će vam posvuda nositi radost evanđelja“ – kazao je Sveti Otac u nagovoru prije pozdrava Gospi. Blažena Djevica nas uči da ne izgubimo darove primljene tijekom Svjetskog dana mladih, nego da ih čuvamo u srcu kako bi donijeli ploda – ustvrdio je.

„Uz Marijin zagovor, zazovimo Duha Svetoga da nas prosvijetli i podrži hod mladih u Crkvi i svijetu, kako biste bili učenici i svjedoci Božjega milosrđa“ – rekao je na kraju papa Franjo.

Radio Vatikan | Bitno.net