Papa Franjo naglasio je potrebu za trajnom formacijom parova prije i nakon braka, obraćajući se sudionicima tečaja o braku i obitelji koji se ovog tjedna održava u Rimu.

“Veći učinak pastoralne skrbi postiže se kada praćenje ne završava proslavom ženidbe, nego kada se nastavlja barem i u prvim godinama bračnog života”, rekao je papa.

Pohvalivši napore svojih „pronicljivih“ prethodnika u Petrovoj službi, Franjo je rekao kako je svojom reformom kanonskog zakona o slučajevima proglašavanja brakova ništavnim, baš kao i primjenom svoje apostolske egzortacije Amoris Laetitia, želio odgovoriti na „žurnu“ potrebu za sveobuhvatnom bračnom formacijom.

Papa je u svome obraćanju naglasio i važnost zajedničkoga napora svećenika i parova, stavivši poseban naglasak na svećenike koji služe u župama, što su neki vidjeli kao ispravljanje kardinala Kevina Farrella, pročelnika Kongregacije za laike, obitelj i život, koji je u srpnju rekao kako svećenici „nisu najbolji ljudi“ za pripremanje drugih na brak.

“Svećenici, posebice župni svećenici, prvi su sugovornici mladih ljudi koji žele oformiti novu obitelj i vjenčati se kroz sakrament ženidbe. Pratnja zaređenog službenika pomoći će mladencima da razumiju da je brak između muškarca i žene znak bračnog jedinstva između Krista i Crkve, čineći ih svjesnima dubokog značenja koraka koji planiraju učiniti”, naglasio je Sveti Otac.

Papa je spomenuo i važnost vjerske formacije čiju se razinu kod parova „ne smije pretpostaviti“, budući da su mnogi od njih „ostali na nekom osnovnom poimanju katekizma prve pričesti i, ako je sve prošlo dobro, krizme“.

Dobra vjerska pouka je, prema Franji, važna za održanje braka budući da se „krajnji korijen problema koji izbiju na površinu nakon proslave sakramenta“ ne nalazi samo u „skrivenoj nezrelosti koja naglo eksplodira“, nego iznad svega „u slabosti kršćanske vjere”.

“Što su pripreme dublje i dugotrajnije, to će parovi brže naučiti odgovoriti na milost i snagu Božju te razviti ‘antitijela’ pomoću kojih će se moći suočiti s trenucima poteškoća i umora bračnog i obiteljskog života“, rekao je Papa naglasivši kako bi oni koji vode formaciju trebali prihvatiti priliku voditi formaciju godinama, a ne samo tjednima.

Sveti Otac je svoj govor zaključio izrazivši zadovoljstvo što je njegova reforma procesa proglašavanja brakova ništavnim široko prihvaćena u praksi. Naglasio je kako je njezin cilj pomoći onima koji rade u crkvenim sudovima te omogućiti „mirnu savjest, posebice onim najsiromašnijima i udaljenima od crkvenih zajednica“.

Ivo Džeba | Bitno.net