Pakistanski premijer Imran Khan naredio je istragu o prisilnim obraćenjima žena i djevojaka koje su pripadnice vjerskih manjina. Humanitarna organizacija International Christian Concern (ICC), koja zastupa progonjene kršćane, objavila je 3. prosinca kako su brojne žrtve prisilnih brakova u Pakistanu upravo pripadnice manjina, piše CNA.

Predstavnik pakistanskog premijera, Tahir Mehmood Ashrafi, izjavio je 30. studenog na konferenciji za medije da je Khan „naredio istragu određenih incidenata kada su maloljetnice, koje mahom pripadaju kršćanskoj ili hindu zajednici, bile prisiljene na brak“.

ICC citira studiju, koju je 2014. godine objavio Pokret za solidarnost i mir u Pakistanu, u kojoj je navedeno da je svake godine u toj državi bili oteto, prisilno vjenčano i nasilno obraćeno oko tisuću žena ili djevojaka.

Posljednji poznati slučaj dogodio se sredinom listopada kada je nestala Arzoo Masih, 13-godišnja djevojčica, dok se igrala ispred svog doma u Karachiju. Roditelji, koji su bili odsutni za vrijeme nemilog događaja, podnijeli su prijavu mjesnoj policijskoj postaji koja je pak predočila dokumente prema kojima je mlada žena “slobodno” sklopila brak s muslimanskim državljaninom i prešla na islam.

Dokumenti, zbog kojih brak i obraćenje vrijede, lažno svjedoče punoljetnost trinaestogodišnjakinje. Viši sud je 2. studenoga naredio policiji da pronađe djevojku. Pronađena je istoga dana, a Azhar je naknadno optužen za silovanje.

Katolički i drugi vjerski čelnici su tijekom kolovoza 2019. godine potpisali zajedničku rezoluciju kojom od pakistanske vlade traže da usvoji mjere za zaštitu vjerski manjina. Prva točka, koja je usvojena u zajedničkoj rezoluciji, bila je da se u zakon uvrsti dobna granica za stupanje u brak od 18 godina, a ne 16, kako stoji u trenutno važećim zakonima.

Centar za socijalnu pravdu planira ovu rezoluciju 8. prosinca predstaviti vladi pozvati na hitan odgovor kako bi se zaštitila prava manjina, posebice u onom dijelu koji se odnosi na prisilna vjenčanja.