Vlč. Andrew Bartus katolički je svećenik u Kaliforniji, koji osim što obavlja svećeničku službu, brine se i za svoju suprugu i četvero djece.

Ako ste pomislili da je riječ o još jednoj sablazni u Crkvi, možete biti mirni jer se ovaj 36-godišnji svećenik nije ogriješio o svećenički celibat.

Vlč. Bartus je dio specifične skupine bivših anglikanskih i protestantskih svećenika koji su članovi Osobnog ordinarijata Stolice svetog Petra.

Ordinarijat je jurisdikcija unutar Katoličke Crkve, slična biskupiji, koju je Vatikan kreirao 2012. za anglikance koji žele postati katolicima. Župe i zajednice unutar ordinarijata su u potpunosti katoličke, iako zadržavaju neke elemente anglikanske tradicije i liturgje.

Kao član ordinarijata, vlč. Bartus nije dio biskupije Orange County, kojoj bi geografski pripadao, iako je u čestom kontaktu s njom. Članovi ordinarijata raspoređeni su diljem Amerike i Kanade, a sjedište je u Houstonu gdje živi ordinarijatski biskup Steven J. Lopes.

Ordinarijat uključuje 41 župu, 69 svećenika, 14 đakona, 11 kandidata za svećeništvo te 5 bogoslovija.

Vlč. Bartusu je nakon obraćenja na katoličanstvo dopušteno da ostane svećenikom, te je dobio dopuštenje iz Rima da može ostati zaređen i izuzeće od svećeničkog celibata.

Iako kaže da je obrazovanje koje je primio u anglikanskoj bogosloviji 90 posto slično katoličkom, kao i svaki anglikanski svećenik koji se pridružuje Katoličkoj Crkvi, morao je provesti godinu dana učeći Kanonski zakon.

Govoreći o svojem obraćenju na katoličanstvo, vlč. Bartus je rekao kako mu je vodič na putu bio blaženi John Henry Newman, katolički kardinal iz 19. stoljeća koji se također obratio s anglikanizma.

Na odluku ga je, između ostaloga, potaknulo stanje unutar Anglikanske Crkve koja je prošlih pola stoljeća donijela mnoge odluke koje su dovele do unutarnjih rascjepa, uključujući dopuštenje ređenja žena.

“Svaki put kada se nešto čudno dogodi, to rascijepi anglikanske skupine”, rekao je. “To truje vaš izvor. Počnete gledati prema unutra, umjesto prema vani.”

Važno je istaknuti da se vlč. Bartus nije Katoličkoj Crkvi pridružio sam. Nakon što se on obratio, sa sobom je poveo još 54 obraćenika iz svoje bivše anglikanske župe.

Ivo Džeba | Bitno.net