Svake godine brojna katolička svetišta, ali i ona drugih vjera, posjete deseci milijuna hodočasnika. Svatko od njih ima svoju priču, svoju nakanu zbog koje je krenuo na hodočašće: jedni žele isprositi neku milost, drugi hodočaste iz zahvalnosti, treći tragaju za Bogom, smislom ili sobom…

Nerijetko hodočasnici umjesto konvencionalnih načina prijevoza na hodočašće kreću biciklom ili pješice, prolazeće desetke, a ponekad i stotine kilometara kako bi došli na željeno mjesto (dovoljno je samo spomenuti hodočašće u Santiago de Compostelu).

No pothvat koji je učinila Eva Morosini šokirao je i oduševio mnoge, i to ne samo zbog poznih godina u kojima se nalazi ova vitalna hodočasnica.

Naime, 94-godišnjakinja talijanskih korijena prehodala je više od 900 kilometara od meksičkog grada Monterreya do prijestolnice Ciudad de Mexico gdje se poklonila u svetištu Gospe od Guadalupe.

Njen put trajao je 40 dana, a svakog je dana prohodala oko 23 kilometra u prosjeku. Ujutro bi krenula pješačiti oko 6:30 noseći samo mali kovčeg i kišobran te reflektirajući prsluk. Kao hranu koristila je mlijeko, sok od naranče, kruh i vodu, a nešto voća i povrća dobila je od ljudi koje je susrela putem.

Svoj put zaključila je 12. svibnja popodne, došavši u baziliku Gospe od Guadalupe gdje je molila za obitelji, mlade i mir u svijetu.

Kako javlja Catholic News Agency, kad je “baka hodočasnica” došla na cilj, dobila je pljesak okupljenih hodočasnika. Prije ulaska u crkvu kleknula je, poljubila tlo, napravila znak križa te nekoliko trenutaka u tišini molila.

Morosini je tijekom života posjetila brojna svetišta diljem svijeta, a prije tri godine, u 91. godini života, hodočastila je u Argentini. Kad su je tom prilikom novinari pitali zašto hodočasti, poručila je kako to čini za “mir u svijetu, mlade i sve razorene obitelji”.

“Mnogi su rastavljeni, neki žive zajedno, ali nisu vjenčani ili nemaju djece. To je vrlo tužno”, zaključila je.

Tino Krvavica | Bitno.net