Inicijativa je potekla od ravnatelja biskupijskog Caritasa, don Željka Paskovića, a ostvarena je uz pomoć brojnih društveno odgovornih poduzeća i pojedinaca, te u prvom redu općinskih vlasti u Tivtu koje su za potrebe narodne kuhinje stavili na raspolaganje prostorije stare vatrogasne stanice. Najveća materijalna podrška pristigla je od jedne crnogorske obitelji iz Berlina koja je darova sredstva za nesmetan šestomjesečni rad kuhinje, čime je osigurano 50 do 80 toplih obroka dnevno, piše na službenim stranicama Kotorske biskupije.

Na svečanom otvorenju koje je upriličeno ispred same Narodne kuhinje u Tivtu, okupljenima se obratio predsjednik Općine Željko Komnenović. „Možda je Tivat grad kojemu pripada i ne pripada Pučka kuhinja, mnogo veći i bogatiji gradovi od nas imaju takve institucije i uvijek se iza ovakvih humanitarnih inicijativa krije, ili da kažemo pokreće čovjekoljublje, koje don Željko ima u izobilju i nadamo se, da će ova inicijativa doprijeti do svih onih ljudi koji su u potrebi, kojima je pomoć neophodna. A, to je i čitava ideja ovoga projekta. Općina Tivat i nema baš previše prostora za neke slične inicijative, ali veoma radosno smo se odazvali ovoj ideji u nadi da ćemo pomoći svima onima kojima je pomoć neophodna, kojima i mi konstantno pomažemo. S radošću i otvorenih ruku dočekujemo Caritas i don Željka sa ovom inicijativom, da bismo zajedno mogli pomoći više“, poručio je predsjednik.

Don Željko je kazao da je prvobitna ideja bila da se kuhinja otvori u samostanu sv. Nikole na Prčanju, ali je Božjom providnošću i razumijevanjem koje je našao kod gradonačelnika Komnenovića i predsjednika SO Tivat, Miljana Markovića došlo do otvaranja kuhinje u Tivtu, da bi bila na usluzi većem broju korisnika.

Don Željko je istaknuo darežljivost obitelji iz Berlina koja je željela ostati anonimna. Ukratko je opisao početni plan rada. „Njihova želja i moja želja je bila tada da se ne ograničavamo na broj korisnika i za sada već imamo prijavljenih 50 korisnika, koji će dolaziti, neki će doći ovdje na obrok, a većini njih će se dostavljati hrana, jer su osobe u poodmakloj životnoj dobi i osobe sa invaliditetom.“

Ravnatelj Caritasa zahvalio je i Općini Tivat koja je ustupila objekt za korištenje u središtu Tivta. Također je zahvalio svim lokalnim tvrtkama i pojedincima koji su poduprijeli projekt i obećali će ga nakon otvaranja još više podržati da bi kuhinja postala samoodrživa.

„Velika mi je radost što to upravo otvaramo danas kada je blagdan svetoga Josipa, koji je bio zaštitnik Isusov, a evo to je uoči samog Uskrsa. Imat ćemo i akciju poklanjanja obojanih jaja za Uskrs – i za katolički i za pravoslavni, a vodeći opet računa i o tome da ćemo imati korisnike koje su islamske vjeroispovijesti”, najavio je don Željko.

Prisutnima se obratio i ravnatelj Caritasa Crne Gore Marko Đonović, koji je prenio pozdrave barskog nadbiskupa i kotorskog apostolskog upravitelja mons. Rroka Gjonlleshaja. Izrazio je radost zbog proširenja Caritasove djelatnosti i novih suradnji, naglasivši važnost što veće socijalne inkluzije osoba s invaliditetom i osoba koje pripadaju tzv. teže zapošljivim kategorijama.

Nakon svečanog otvorenja, okupljeni su imali priliku degustirati jela koja će se svakodnevno pripremati u pučkoj kuhinji, objavila je Kotorska biskupija.