Profesorica u Katoličkoj školi biskupa Englanda u saveznoj američkoj državi Južnoj Karolini dobila je otkaz nakon što je na svojem Facebook profilu više puta iskazala podršku pobačaju.

Otpuštena profesorica Elizabeth Cox nakon toga je odlučila tužiti školu, tvrdeći kako ni na koji način nije prekršila svoj ugovor sa školom, te da joj je otkaz dodijeljen protuzakonito.

Prema tužbi koju je podignula protiv škole, Cox je navela kako je primila pismo u kojem je stajalo:

“Škola je obaviještena da imate javni Facebook profil na kojem se vidi da ste vi profesorica u našoj školi te da javno podupirete pobačaj. Kao što znate, ovo je u suprotnosti s poslanjem Crkve i naše škole te je u bitnome nespojivo s Vašim dužnostima kao katoličke profesorice”, stoji u pismu. “Kada smo Vas suočili s objavama, priznali ste da stojite iza njih i, štoviše, reagirali na način koji nas navodi da zaključimo da ne biste postupali drugačije u budućnosti.”

Prema riječima ravnatelja škole, Patricka Finnermana, Cox je u nekoliko navrata napisala ili podijelila objave podrške pobačaju.

Između ostaloga, Cox je nazvala aktivisticu za pobačaj Gloriju Steinem „briljantnom“ zbog njezinih žalbi na činjenicu da svaka mlada žena koja želi izvršiti pobačaj mora čekati 48 sati, dobiti odobrenje roditelja, te potvrdu liječnika da razumije što planira učiniti.

U drugoj objavi podijelila je tekst Washingtona Posta o američkoj glumici Leslie Jones koja se oštro protivi uvođenju pro-life zakona u pojedinim saveznim američkim državama.

Iako Cox inzistira da se svojim aktivnostima na Facebook profilu nije ogriješila o ugovor sa školom lokalne novine citirale su tekst iz ugovora koji sugerira da jest, budući da u njemu stoji:

“Profesor razumije da je temeljno poslanje škole intelektualni i duhovni razvoj učenika u skladu s naukom Isusa Krista i Rimokatoliče Crkve. U svrhu ostvarenja tog poslanja, svi profesori i zaposleno osoblje, bez obzira jesu li ili nisu članovi Katoličke Crkve, na temelju takvog zaposlenja aktivno su uključeni u pastoralnoj službi i formaciji Božjeg naroda osobnim svjedočanstvom.

Stoga, profesor razumije i prihvaća da će on ili ona u svako vrijeme javno govoriti i djelovati u skladu s poslanjem i naukom Rimokatoličke Crkve, kao što je navedeno u Svetom pismu i Katekizmu Katoličke Crkve.”

Ivo Džeba | Bitno.net