Sestra Mary Elizabeth Lange osnovala je u Baltimoreu prvu afroameričku redovničku zajednicu. Posvetila se dušobrižništvu porobljenih ljudi u vrijeme kada je to bilo zabranjeno. Vatikan je sada prihvatio „positio“, odnosno sintezu kauze za njezino proglašenje blaženom, objavila je prošlog tjedna novinska agencija UCA News, prenosi Vatican News.

Ovim potvrdom iz Vatikana majka Mary Elizabeth Lange (oko 1784.-1882.) proglašena je časnom službenicom Božjom. Time je završen drugi od četiri koraka na putu do možebitnog proglašenja svetom. Sljedeći koraci bi mogli biti beatifikacija te kanonizacija. „Positio“ je dokument o životu majke Mary Lange koji bilježi teološke i povijesne aspekte njezina života.

Lange je prva u svijetu osnovala stalnu redovničku žensku zajednicu za crne žene. Također je 1828. otvorila St. Francis Academy u Baltimoreu za obrazovanje crne djece u vrijeme ropstva.

Sestra Rita Michelle Proctor, glavna poglavarica sestara u Baltimoreu, potvrdila je da je Vatikan 27. veljače izvijestio redovničku zajednicu da je „positio“ majke Lange odobren.