Nepoznati počinitelji provalili su u ponedjeljak 24. listopada u crkvu Preobraženja koja se nalazi na gori Tabor, mjestu na kojem se prema tradiciji dogodilo Isusovo preobraženje tijekom susreta s Ilijom i Mojsijem.

Prema informacijama koje je objavio Latinski patrijarhat Jeruzalema, provalnici su uništili svetohranište, ukrali ciborij (iz kojeg su izvadili posvećene hostije te ih razbacali po podu), oštetili nekoliko kipova te ukrali nepoznati iznos iz kutije za milodare.

“Latinski patrijarhat Jeruzalema, zajedno sa svim Crkvama i Kustodijom Svete Zemlje, osuđuje oskvrnjenje koje se dogodilo kao gnusan čin koji narušava svetost Svetih mjesta. Tražimo od policije da provede istragu, ozbiljno se posveti slučaju i pronađe počinitelje koji su napravili ove sramotne radnje”, poručili su iz Latinskog patrijarhata.

Kako piše Catholic News Agency, ovo nije prvi put da je provaljeno u katoličke građevine u Izraelu, međutim za razliku od prijašnjih situacija kada se radilo o izraelskim ekstremistima s jasnim protukatoličkim stavovima koji bi crkve znali išarati grafitima, smatra se kako je glavni motiv iza ove provale bila isključivo pljačka.

Crkva Preobraženja na Taboru u sadašnjem je obliku podignuta 1924., a sagrađena je na temeljima stare bizantske crkve. Smatra se kako lokacija građevine odgovara mjestu na kojem se Isus preobrazio, susrevši se i razgovarajući s Ilijom i Mojsijem.

Bitno.net poziva sve vjernike da prikažu zadovoljštinu za oskvrnjenje Kristova tijela. Neka nam kao primjer posluži mala kineska djevojčica koja je trideset dvije noći dolazila u malu crkvu konzumirajući po jednu hostiju, klanjajući se pritom sat vremena, kako bi duhovno nadoknadila štetu koju su počinili kineski komunisti, razbacavši 32 hostije po podu crkve. Ta djevojčica ubijena je zbog svog herojskog čina te je poslužila kao jedna od glavnih inspiracija poznatog nadbiskupa Fultona Sheena.

Tino Krvavica | Bitno.net