Gotovo osamnaest godina nakon otvaranja kauze za Albina Lucianija, poznatijeg kao Ivana Pavla I., njegova bi beatifikacija konačno mogla biti odobrena u listopadu ove godine, javlja Crux.

U članku objavljenom u listu Avvenire koji je u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije, biografkinja pokojnog pape i vicepostulatorica kauze, Stefania Falasca, napisala je kako je proces stigao do posljednje faze.

Ivan Pavao I. umro je samo 33 dana nakon što je izabran za papu, 28. rujna 1978. godine, a bio je prvi Petrov nasljednik koji je odabrao dva imena. Prekinuo je i mnoge ustaljene tradicije na papinskom dvoru. Odbacio je tako “Pluralis Majestatis” – vladarsku množinu. Sve do tada pape su, kao i carevi i kraljevi, o sebi govorili u prvom licu množine, oslovljavajući se osobnom zamjenicom “mi”. Ivan Pavao I. nasuprot tome rekao je “ja”.

Čak je i tradicionalni prijenosni papinski tron, “sedia gestatoria”, htio poslati u spremište Apostolske palače. Iz kurije su ga na kraju ipak nagovorili da koristi približno slično prijevozno sredstvo. Uveo je promjene u Švicarsku gardu dokinuvši do tada obavezno prigibanje koljena u nazočnosti pape.

Kauza za kanonizaciju Ivana Pavla I. formalno je otvorena u studenom 2003., 25 godina nakon njegove smrti, a u Vatikan je predana u listopadu 2016. godine.

Godinu dana nakon toga Franjo je odobrio herojski stupanj kreposti pokojnog talijanskog pape, čime je on stekao naslov časni sluga Božji.

Istovremeno je biskupija Belluno koja nadgleda kauzu zaključila svoju istragu o čudesnom ozdravljenju mlade djevojke iz Buenos Airesa koja je patila od teškog oblika encefalopatije.

Navodno čudo dogodilo se 2011. godine, a biskupija Belluno zaključila je istragu o slučaju godine 2016. Tri godine nakon toga posebno oformljena komisija liječničkih stručnjaka došla je do zaključka kako ne postoji znanstveno objašnjenje za ozdravljenje djevojčice.

Slučaj je zatim predstavljen panelu teoloških stručnjaka koji su u svibnju ove godine utvrdili da se dogodilo čudo.

Posljednji korak za crkveno priznanje čuda bit će u listopadu tijekom sastanka kardinala i biskupa Kongregacije za kauze svetaca, iako je gotovo sigurno da će i oni potvrditi zaključak do kojega se ranije došlo.

Nakon toga posljednji korak će biti Papin dekret kojim bi čudo konačno trebalo biti priznato i izdan dekret s datumom beatifikacije Ivana Pavla I. za koji se očekuje da bi mogao biti u 2022. godini.