OBRANA HUMANAE VITAE

Više od 500 intelektualaca i znanstvenika: Nauk Katoličke Crkve o spolnosti, braku i kontracepciji je istinit

Izjava je nastala kao reakcija na očitovanje Britanskog instituta Wijngaards pod naslovom „Etika uporabe kontracepcije“.

Crkva, obrana humanae vitae intelektualci podržali humanae vitae

Na tiskovnoj konferenciji Američkog katoličkog sveučilišta u Washingtonu, u utorak je objavljeno kako je više od 500 intelektualaca, znanstvenika te sveučilišnih profesora iz SAD-a i svijeta potpisalo izjavu „O potvrdi crkvenog nauka o daru spolnosti“, kojom potvrđuju „kako je nauk Katoličke Crkve o daru spolnosti, braku i kontracepciji istinit i moguće ga je braniti razumskim i objavljenim istinama o dostojanstvu ljudske osobe“.

Izjava je nastala kao reakcija na očitovanje Britanskog instituta Wijngaards pod naslovom „Etika uporabe kontracepcije“, koji od Učiteljstva Crkve traži da promijeni svoj nauk i objavi dokument koji bi povukao apsolutnu zabranu uporabe „umjetnih“ kontraceptiva.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Potpisnici izjave smatraju kako očitovanje Britanskog instituta ne pridonosi raspravi, već ponavlja već odbačene argumente, krivo predstavlja katolički nauk, i zanemaruje doprinos znanosti nauku Crkve o kontracepciji, uvide teologije tijela, personalizma i naravnog zakona, kao i istraživanja o negativnom utjecaju kontracepcije na pojedince, odnose i kulturu.

Ističe se kako Wijngaardski tekst ne uzima u obzir nedavna istraživanja u prilog katoličkom nauku i pogrešno tvrdi da je argument protiv kontracepcije u enciklici Humanae Vitae utemeljen na „biološkim zakonima“. U središtu zanimanja enciklike bl. Pavla VI. je odnos osobe s Bogom i drugim osobama, stoji u izjavi katoličkih intelektualaca. Potom su kroz 11 točaka ocrtane temeljne tvrdnje crkvenog nauka o neskladu kontracepcije s Božjim planom o ljudskoj spolnosti, i doneseni odgovori na neke pogrešne tvrdnje iz Wijngaardskog teksta.

Potvrđuje se tako da je supružnički odnos ključ razumijevanja Božjeg odnosa sa svakim čovjekom, kako naučava Sveto pismo i čitava povijest Crkve. Potvrđuje se također, kako je brak jedinstveno zajedništvo osoba koje je Bog uredio da muškarac i žena mogu živjeti u skladu sa svojim najdubljim identitetom kao ljubavnici i darivatelji života. Prema tome, ljudski spolni odnos ispunjava Božji plan samo ukoliko poštuje prokreacijsko značenje spolnog čina te uključuje potpuno sebedarje između supružnika.

Katolički nauk o kontracepciji ima temelj i u vjeri i u razumu, a potonjem u prilog svjedoči kako postoje dobro argumentirane obrane katoličkog nauka o kontracepciji utemeljene na naravnom zakonu. Ukazuje se i na teologiju tijela sv. Ivana Pavla II., te se govori o proročanskom značenju enciklike Humanae Vitae.

Na kraju izjave ponavlja se kako Katolička Crkva poziva bračne parove da sudjeluju u životu Krista, da žive sakramentalnim životom, da se otvore Trojedinom Bogu kako bi mogli svoj bračni život uskladiti s Božjom voljom, pa čak kad uključuje zahtjevne istine morala. Katolički nauk poštuje istinsko dostojanstvo čovjeka i promiče čovjekovu sreću, zaključuju znanstvenici, potpisnici izjave.

Radio Vatikan | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 23. rujna 2016.

Možda vam se svidi