Crkva, obrana humanae vitae intelektualci podržali humanae vitae

Na tiskovnoj konferenciji Američkog katoličkog sveučilišta u Washingtonu, u utorak je objavljeno kako je više od 500 intelektualaca, znanstvenika te sveučilišnih profesora iz SAD-a i svijeta potpisalo izjavu „O potvrdi crkvenog nauka o daru spolnosti“, kojom potvrđuju „kako je nauk Katoličke Crkve o daru spolnosti, braku i kontracepciji istinit i moguće ga je braniti razumskim i objavljenim istinama o dostojanstvu ljudske osobe“.

Izjava je nastala kao reakcija na očitovanje Britanskog instituta Wijngaards pod naslovom „Etika uporabe kontracepcije“, koji od Učiteljstva Crkve traži da promijeni svoj nauk i objavi dokument koji bi povukao apsolutnu zabranu uporabe „umjetnih“ kontraceptiva.

Potpisnici izjave smatraju kako očitovanje Britanskog instituta ne pridonosi raspravi, već ponavlja već odbačene argumente, krivo predstavlja katolički nauk, i zanemaruje doprinos znanosti nauku Crkve o kontracepciji, uvide teologije tijela, personalizma i naravnog zakona, kao i istraživanja o negativnom utjecaju kontracepcije na pojedince, odnose i kulturu.

Ističe se kako Wijngaardski tekst ne uzima u obzir nedavna istraživanja u prilog katoličkom nauku i pogrešno tvrdi da je argument protiv kontracepcije u enciklici Humanae Vitae utemeljen na „biološkim zakonima“. U središtu zanimanja enciklike bl. Pavla VI. je odnos osobe s Bogom i drugim osobama, stoji u izjavi katoličkih intelektualaca. Potom su kroz 11 točaka ocrtane temeljne tvrdnje crkvenog nauka o neskladu kontracepcije s Božjim planom o ljudskoj spolnosti, i doneseni odgovori na neke pogrešne tvrdnje iz Wijngaardskog teksta.

Potvrđuje se tako da je supružnički odnos ključ razumijevanja Božjeg odnosa sa svakim čovjekom, kako naučava Sveto pismo i čitava povijest Crkve. Potvrđuje se također, kako je brak jedinstveno zajedništvo osoba koje je Bog uredio da muškarac i žena mogu živjeti u skladu sa svojim najdubljim identitetom kao ljubavnici i darivatelji života. Prema tome, ljudski spolni odnos ispunjava Božji plan samo ukoliko poštuje prokreacijsko značenje spolnog čina te uključuje potpuno sebedarje između supružnika.

Katolički nauk o kontracepciji ima temelj i u vjeri i u razumu, a potonjem u prilog svjedoči kako postoje dobro argumentirane obrane katoličkog nauka o kontracepciji utemeljene na naravnom zakonu. Ukazuje se i na teologiju tijela sv. Ivana Pavla II., te se govori o proročanskom značenju enciklike Humanae Vitae.

Na kraju izjave ponavlja se kako Katolička Crkva poziva bračne parove da sudjeluju u životu Krista, da žive sakramentalnim životom, da se otvore Trojedinom Bogu kako bi mogli svoj bračni život uskladiti s Božjom voljom, pa čak kad uključuje zahtjevne istine morala. Katolički nauk poštuje istinsko dostojanstvo čovjeka i promiče čovjekovu sreću, zaključuju znanstvenici, potpisnici izjave.

Radio Vatikan | Bitno.net