Mons. Jozić, 54-godišnji hrvatski nadbiskup koji je u Bjelorusiju stigao prošloga listopada, predvodio je misno slavlje na završetku godišnje proslave Gospe od Budslava na kojemu je sudjelovalo tisuće hodočasnika iz cijele zemlje. Suslavili su bjeloruski biskupi, uključujući mons. Tadeusza Kondrusiewicza, bivšeg nadbiskupa Minsk-Mogiljeva, prenosi Nedjelja.ba.

„Danas na poseban način molim za mir i slogu u ovoj zemlji, kako bismo s Božjom pomoću i po zagovoru Gospe od Budslava prevladali, kako kaže papa Franjo, ‘kulturu podjele i uspostavili istinsku kulturu bratstva i solidarnosti’“, rekao je nuncij Jozić u drevnom marijanskom svetištu smještenom oko 145 km sjeverno od glavnoga grada Minska.

Čašćena Marijina ikona koja prikazuje Gospu od Budslava nalazi se u lokalnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a ostala je neoštećena uslijed razornoga požara koji je zahvatio crkvu u svibnju.

Jozić je, kako stoji na web stranici Katoličke Crkve u Bjelorusiji Catholic.by, kazao: „Svetište Budslav sa svojom čudotvornom ikonom već stoljećima svake godine nadahnjuje brojne vjernike iz cijele zemlje, dajući im novu duhovnu snagu da prevladaju životne poteškoće i približe se Isusu Kristu, Bogu i čovjeku, Spasitelju svijeta i svih ljudi.“

Foto: Catholic.by

Podsjetio je, također, vjernike da su se Bjelorusi obraćali Gospi od Budslava u najizazovnijim trenucima svoje povijesti, uključujući Drugi svjetski rat i komunističko doba.

Aludirajući na prevrat u zemlji nakon kontroverznih predsjedničkih izbora u kolovozu 2020., mons. Jozić je potaknuo Bjeloruse da se međusobno pomire, gradeći kulturu mira.

Pozvao ih je da nasljeduju Djevicu Mariju, koja je Bogu služila u poniznosti te svoju propovijed završio riječima Marijina Magnificata, koji je Gospa izgovorila tijekom posjeta svojoj rođakinji Elizabeti, kako je zapisano u Lukinu evanđelju.

Katolici su, kako piše CNA, druga po veličini vjerska zajednica nakon pravoslavnih kršćana u Bjelorusiji, zemlji od 9,6 milijuna ljudi koja se graniči s Rusijom, Ukrajinom, Poljskom, Litvom i Latvijom.

Godišnja proslava Gospe od Budslava upisana je 2018. na UNESCO-v popis nematerijalnoga kulturnoga blaga svijeta.

Razlog tomu bila je činjenica što „od 17. stoljeća, svake godine prvog vikenda u srpnju deseci tisuća hodočasnika iz cijele Bjelorusije i drugih zemalja dolaze u Budslav kako bi sudjelovali u svečanostima u čast budslavske Gospine ikone“.

„Ikona, koja prikazuje zaštitnicu bjeloruskog naroda, poznata je po mnogim čudima, a Budslav je prepoznat kao mjesto gdje se, prema legendi, Gospa ukazala vjernicima u srpnju 1588.“, stoji u obrazloženju UNESCO-a.