Stanovnici Novog Zelanda odlučivat će o legalizaciji eutanazije na referendumu.

Naime, tamošnji parlament izglasao je u srijedu Zakon o eutanaziji nakon višegodišnje rasprave i mijenjanja sadržaja zakona, javlja Reuters.

Prijedlog Davida Seymoura, zastupnika desne libertarijanske stranke ACT, parlament je izglasao sa 69 glasova “za” naspram 51 “protiv”.

U slučaju potvrde na referendumu eutanazija će biti dopuštena pacijentima kojima doktori prognoziraju manje od šest mjeseci života. Eutanaziju može zatražiti isključivo pacijent koji od dva doktora mora dobiti potvrdu da je dobro upoznat s postupkom.

Prijedlog zastupnika Seymoura, jedinog zastupnika stranke ACT, podržali su Zeleni, populistička stranka New Zealand First te većina zastupnika vladajuće Laburističke stranke. Nekoliko članova desne Nacionalne stranke također je pružilo podršku zakonu dok je većina njezinih zastupnika odbila prijedlog, a pridružilo im se i nekoliko laburista.

Prema anketama, većina stanovnika Novog Zelanda podržava eutanaziju, no izglasavanje zakona naišlo je na snažnu opoziciju, osobito među vjerskim i medicinskim organizacijama.

Eutanaziju, u njezinom aktivnom ili pasivnom obliku, legaliziralo je u svijetu tek nekoliko država poput Kanade, Japana, Nizozemske i Belgije. Upravo su potonje dvije zemlje u tome otišle najdalje. Naime, Nizozemska dopušta eutanaziju novorođenčadi uz suglasnost roditelja i dodatna ograničenja (tzv. Groningen protokol) te djece preko 12. godine starosti uz zahtjev djeteta i suglasnost roditelja. U Belgiji je, pak, svakoj maloljetnoj osobi koja to zatraži odobreno usmrćivanje smrtonosnom injekcijom, uz uvjet pristanka roditelja te psihološko vještačenje kojim je potvrđeno da dijete razumije posljedice svoje odluke. To je jedini zakon u svijetu koji je legalizirao eutanaziju za sve dobne uzraste.

Katolička Crkva naučava da je eutanazija “moralno neprihvatljiva”. Tako u Katekizmu Katoličke Crkve, točka 2277, stoji: “Kakve god bile pobude i sredstva, izravna eutanazija znači dokrajčiti život osobama prikraćenima, bolesnim ili na samrti. Eutanazija je moralno neprihvatljiva. Tako stanoviti čin ili propust, koji po sebi ili po namjeri izaziva smrt da bi se prekinuli bolovi, predstavlja ubojstvo teško protivno dostojanstvu ljudske osobe i poštovanju prema živome Bogu, njezinu Stvoritelju. Greška u procjeni u koju je moguće upasti u dobroj vjeri, ne mijenja narav tog ubilačkog čina, koji uvijek treba osuditi i otkloniti.”

Ipak, “prekid medicinskih postupaka, tegotnih, pogibeljnih, izvanrednih ili gledom na očekivani ishod nesrazmjernih, može biti zakonit. U tom je slučaju riječ o odustajanju od ‘terapeutske upornosti’. Time se ne želi izazvati smrt; prihvaća se činjenica da je nije moguće spriječiti”, piše u idućoj točki Katekizma, dok točka 2279 dodaje da “i onda kad se cijeni da je smrt neizbježna, ne može zakonito biti prekinuto liječenje koje se redovito pruža bolesnoj osobi”.

Također, Crkva posebno potiče palijativno liječenje (olakšanje boli) te ga naziva “povlaštenim oblikom nesebične ljubavi”.

Dodajmo i kako su pod vodstvom Papinske akademije za život katolici, muslimani i židovi krajem listopada potpisali zajedničku izjavu protiv eutanazije i potpomognutog samoubojstva.

*Pročitajte više: Već je dogovorila termin eutanazije, a onda je susrela papu Franju: Pitala sam ga za dopuštenje, ali on mi je rekao da sam vrlo lijepa

Tino Krvavica | Bitno.net