Foto: Shutterstock.comPosljednji incident dogodio se u petak navečer kada su nepoznati napadači oteli o. Nicholasa Oboha iz biskupije Uromi, a lokalni mediji pišu kako je u isto vrijeme nestalo i nekoliko djece.

„Sigurno smo kako je živ, a nakon incidenta poduzeti su svi potrebni koraci kako bi o. Nicholas Oboh bio puštenna slobodu“, izjavio je biskupijski kancelar o. Osi Odenore, pozvavši sve na molitvu za o. Nicholasa.

Podsjećamo, otmica o. Nicholasa posljednji je u nizu napada na nigerijske kršćane. Početkom siječnja iz bogoslovije Dobrog pastira u Kadunu, gradu u sjeverozapadnoj Nigeriji, oteta su četiri bogoslova stara između 18 i 23 godine. Trojica bogoslova puštena su na slobodu, dok je najmlađi od njih, 18-godišnji Michael Nadi, ubijen.

Jeziva vijest iz Nigerije potresla je svijet i krajem prošle godine, kada su teroristi tzv. Islamske države objavili snimku pogubljenja 11 kršćana izvršenog na sam Božić. Na snimci se vide maskirani muškarci, koji stoje iza zarobljenika, pa najprije jednoga ustrijele, a drugima odrubljuju glave. Prema riječima terorista, bila je to „poruka svim kršćanima diljem svijeta”.

Prema riječima nigerijskog svećenika Josepha Bature Fidelisa, nigerijski se kršćani nalaze pred istrebljenjem nigerijskih kršćana. Na snimci se vide maskirani muškarci, koji stoje iza zarobljenika, pa najprije jednoga ustrijele, a drugima odrubljuju glave. Prema riječima terorista, bila je to „poruka svim kršćanima diljem svijeta”.

“Mi, kršćani, u Nigeriji smo uistinu progonjeni. Svakoga se dana krv naše braće prolijeva na ulici”, kazao je o. Fidelis putem videoporuke koju je prenijela Zaklada papinskog prava „Pomoć Crkvi u nevolji“.

Smatra se da je u sukobima tijekom deset godina ubijeno oko 36 tisuća ljudi, a dva milijuna ih je raseljeno.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net