Susret počinitelja kaznenog djela i žrtve, kao i njezine obitelji, obično se veže uz mučne sudske procese koji oživljavaju traumu nemilog događaja, povećavajući njegove posljedice.

Da ne mora uvijek biti tako svjedoči novi CNN-ov serijal u 8 nastavaka, koji se temelji na susretima između žrtava i počinitelja koji kroz razgovore dolaze s jedne strane do oproštenja, a s druge strane svijesti o počinjenom djelu.

Autor serijala Redemption project (Projekt iskupljenja), Van Jones, kao motiv za njegovo snimanje istaknuo je svoje uvjerenje “da smo na najvišim razinama naše kulture izgubili osjećaj milosrđa i suosjećanja, kao i sposobnost opraštanja”.

“Ovaj serijal je pokušaj da malo zaliječimo naš vrlo bolesni sustav i da istaknemo ljude koji čine iznimno hrabre stvari svakog dana”, istaknuo je Jones.

Uz navedene dobrobiti projekta, istraživanja pokazuju da uspostavljanje odnosa između žrtve i počinitelja vodi većem zadovoljstvu za obje strane te smanjuje stope ponavljanja zločina, što je izravna dobrobit za cijelo društvo.

Tijekom osam epizoda serijala gledatelji će se moći susresti sa žrtvama različitih, ponekad vrlo okrutnih zločina koji su se pristali suočiti s ljudima koji su ostavili dubok negativan utjecaj na njihov život.

Između ostaloga, tu su roditelji koji se susreću s ubojicama svoje djece, djeca koja se susreću s ubojicama svojih roditelja, osobe koje su preživjele pokušaje ubojstva, kao i jedna mlada djevojka koja je pretrpjela teške ozlijede od naleta osobe u alkoholiziranom stanju.

Oproštenje je jedna od središnjih tema pojedinih serija, ali put do njega nije uvijek pravocrtan. Dok jedna preživjela žrtva kaže svom napadaču “Davno sam ti oprostila”, druga žrtva kaže kako je oproštenje još uvijek izvan njezine moći.

Jedan od zanimljivih uvida koji gledatelji dobivaju jest da su mnogi u potrazi za pronalaskom smisla u patnji koju im je pretrpljeno zlo nanijelo postali aktivisti protiv droge, uličnih bandi, ili neke druge negativne društvene pojave koja je dovela do njihovog gubitka, a ponekad su spremni dragovoljno se uključiti u pomoć osobi koja im je nanijela zlo.

U samom središtu poruke koju serijal šalje jest da zakon sam po sebi ne može dovesti do iscjeljenja, kao i to da je u pravdu uključeno puno više od osude i odslužene kazne.

Kako primjećuje komentator National Catholic Registera, “Prema svetom Tomi, pravda sama po sebi pretpostavlja milosrđe i utemeljena je na njemu, a u svakom Božjem djelu je i pravda i milosrđe. Svi ljudski napori usmjereni prema pravdi, trebali bi težiti prema naknadi počinjene štete i iskupljenju.”

Ivo Džeba | Bitno.net