Kazališnom redatelju Oliveru Frljiću ponovno prijeti prijava u Poljskoj – njegova predstava “Kletva” postavljena u varšavskom kazalištu Powszechny bit će prijavljena zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja što je u toj zemlji kažnjivo.

Predstava je rađena prema motivima djela dramskog pisca Stanisława Wyspiańskog, ali kao što je to i obično slučaj u predstavama Frljića – ono što se događa na pozornici nema puno veze s dramskim predloškom.

Ali, zato ima s onim što Frljić isključivo i radi – agresivnom provokacijom koja prelazi, ali doista, sve granice dobroga ukusa i zdravoga razuma.

Tako je i nova predstava prepuna degutantnih detalja koji se izruguju onome što je u kolektivnoj svijesti Poljaka najvažnije – katoličkoj vjeri i ljubavi prema domovini.

Tako jedna od glumica u predstavi simulira oralni seks s kipom sv. Ivana Pavla II., dok u pozadini gledatelji čuju propovijed poljskog sveca o odnosu između čovjeka i Boga. Kasnije se na taj kip stavlja ploča s natpisom “Zaštitnik pedofila”.

Jedna glumica stavlja križ među noge, a kasnije glumci motornom pilom režu veliki križ na sredini pozornice. Glumci deru zastavu Vatikana.

U jednom trenutku jedna od glumica pokazuje ultrazvuk nerođena djeteta i objašnjava publici kako će ga abortirati.

“Bit ću trudna svaka tri mjeseca i svaka tri mjeseca ću napraviti abortus. Svaki put ću abortirati jer to mogu”, vrišti glumica u kazališnom komadu.

Jedna od scena prikazuje i glumicu koja prikuplja novac za ubojstvo Jarosława Kaczyńskog, čelnika vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravednost (PiS). Potom gledateljima objašnjava kako tu scenu ubojstva ipak neće prikazati jer je to kažnjivo i navodi odredbe kaznenog zakona koje joj to brane.

Cijela predstava je, dakle, smišljena provokacija, koja međutim, kako je to obično i slučaj kod Frljića, ima svoje političke i medijske zaštitnike. Medijima nije promaklo kako je sponzor predstave medijska kuća Agora u vlasništvu Adama Michnika koja je jako bliska oporbenoj Građanskoj platformi (PO). PO ima vlast u glavnom gradu Poljske, a pohvale na račun predstave već su došle iz ureda za kulturu u gradskoj administraciji koju oni nadziru i koja financira kazalište. Također, neki oporbeni političari već su na društvenim mrežama pohvalili predstavu.

S druge strane, drugi političari već su najavili prijavu protiv Frljićeve predstave. Dominik Tarczynski, parlamentarni zastupnik s liste PiS-a, objavio je danas kako će tužiteljstvu predati prijavu zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja.

“Kazneni zakon jasno sankcionira takve situacije i vrijeđanje vjerskih osjećaja. Predstava nema ništa zajedničkog s umjetnošću, riječ je kažnjivim stvarima… Riječ umjetnost u ovome slučaju ne treba upotrebljavati. To je obični govor mržnje koji se događa u javnom teatru koji svi mi plaćamo”, poručio je Tarczynski i rekao kako je snimku predstave dao pravnicima koji će je proučiti i složiti pravne detalje prijave.

Povodom predstave oglasila se i Poljska biskupska konferencija. U svom priopćenju koje je potpisao glasnogovornik Paweł Rytel-Andrianik navodi se kako “predstava ima sva obilježja blasfemije”.

“Predstava sadrži javnu profanaciju križa, svetoga simbola za kršćane. Osim religijskih simbola izruguje se osobi sv. Ivana Pavla II., što je posebno žalosno za Poljake. Osim toga, neprihvatljivo je poticanje na mržnju i omalovažavanje ljudskog života. Kao i uništavanje državnih zastava, u ovom slučaju one vatikanske”, poručuju biskupi i nastavljaju:

“Odgovor na ovu predstavu koja iskrivljuje pojmove umjetnosti i estetike neka bude molitva kao zadovoljština za blasfemiju koja je počinjena te društvena promocija vrijednosti izraženih mišlju: Na zlo dobrim uzvratite.”

Ovu misao izrekao je bl. Jerzy Popiełuszko, poljski svećenik koji je bio duhovnik sindikalnog pokreta Solidarnost i kojega su 1984. ubili pripadnici komunističkih tajnih službi.

Frljićevi ispadi u Poljskoj, dakle, nastavljaju se. Podsjetimo, tužiteljstvo već vodi istragu o njegovoj predstavi “Vaše nasilje, naše nasilje” zbog vrijeđanja vjerskih osjećaja.

Sada se čuju i glasovi kako ove prijave protiv njega čine upravo ono što Frljić i njegovi žele – daju publicitet njegovim provokacijama.

“Iako su svakako i opravdani, prosvjedi protiv ovakvih ‘pokusa’ daju im publicitet i nezasluženu popularnost. Mislim da je bilo najbolje da smo tu predstavu ignorirali, dakle, ponašali se prema njoj kako zaslužuje”, napisao je konzervativni publicist Bronisław Wildstein komentirajući prijavu protiv Frljića.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Copyright Bitno.net, sva prava pridržana.