Vjerska okupljanja u vrijeme borbe protiv koronavirusa tema su i u drugim europskim zemljama, a ne samo u Hrvatskoj, pa je tako njemački Ustavni sud u srijedu poništio zabranu održavanja vjerskih obreda u njemačkim crkvama, džamijama, sinagogama i drugim vjerskim objektima, donesenu u sklopu mjera borbe protiv širenja novog koronavirusa, javlja Večernji list.

Ustavni sud sa sjedištem u Karlsruheu, jedan od najuglednijih ustavnih sudova u svijetu, u ovom je slučaju odlučivao o tužbi islamske zajednice savezne pokrajine Donje Saske, no riječ je o presedanskoj odluci koja se odnosi na sve njemačke vjerske zajednice i na cijelu Njemačku.

U obrazloženju odluke objavljene na internetskim stranicama Ustavnog suda navodi se da zabrana održavanja vjerskih obreda predstavlja “teško kršenje vjerskih sloboda”, osobito u mjesecu ramazana, tim više što u ovom slučaju nije bilo moguće zatražiti iznimku od zabrane. Naime, njemački ustavni suci smatraju da su iznimke dopuštene ako je moguće pouzdano zajamčiti da neće doći do povećanog rizika širenja zaraze, navodeći pritom konkretne načine što ih i islamska zajednica navodi u svojoj tužbi, kao što su obavezna upotreba zaštitnih maski i zabrana pjevanja.

Zato je, piše Večernji list, Ustavni sud dopustio iznimke kada je riječ o vjerskim okupljanjima u vrijeme restrikcija zbog koronavirusa, ali pod uvjetom da su donesene preventivne mjere za sprečavanje širenja zaraze.

Dodajmo kako su, uz ograničenja, svete mise dopuštene u njemačkoj regiji Saskoj, a katolički biskupi već se tjednima zalažu za dopuštanje vjerskih obreda u cijeloj zemlji, osobito nakon što je vlada započela s ublaživanjem mjera zaštite.

Bitno.net