Kardinal Reiner Maria Woelki/Foto: © Raimond Spekking/CC BY-SA 4.0/Wikimedia CommonsMise uz prisutnost vjernika trebale bi biti omogućene “što je prije moguće”, poručio je kardinal Reiner Maria Woelki, nadbiskup Kölna.

Kardinal je tako nastavio pritisak koji posljednjih dana njemački episkopat vrši na državne vlasti kako bi se popustila ograničenja za javna religijska slavlja, osobito nakon što je omogućen rad trgovina te najavljeno otvaranje škola.

U razgovoru za njemačko izdanje CNA, Woelki je istaknuo kako je “krajnje vrijeme da se ponovno omoguće javna slavlja”.

“Ne mislim na povratak u normalu kakvu smo poznavali prije koronavirusa. Dakako, prerano je za to.”

“Higijenske smjernice i dalje se moraju poštivati, zajedno s odredbama o socijalnoj distanci i drugima. Svi smo naučili neke nove stvari te ćemo ih savjesno prakticirati. Ali slavlja bi trebale ponovno biti dostupna što je prije moguće, unutar precizno definiranog okvira”, izjavio je kardinal u petak, 17. travnja.

Spomenimo kako je taj dan održan i važan sastanak predstavnika Katoličke Crkve s predstavnicima vlasti te je donesena odluka “da se tijekom sljedećeg tjedna ispitaju konkretni načini postupnog slabljenja ograničenja vjerskih okupljanja i bogoslužja“.

U tweetu dan ranije, Woelki je također istaknuo svoj stav u korist misa s narodom.


Poručivši kako su mjere opreza i socijalne distance nužne, kardinal je napisao da je prakticiranje vjere osnovno pravo.

“Stoga se vjerske službe moraju dopustiti pod tim uvjetima, što prije to bolje. Ljudska čežnja za pastoralnom brigom, orijentacijom i slavljenjem sada je iznimno velika.”

Tino Krvavica | Bitno.net