Razvidan je rast pojavâ nesnošljivosti i diskriminacije protiv kršćana u Europi, osobito u Francuskoj, Engleskoj, Nizozemskoj i skandinavskim zemljama jer „je zakonodavstvo često problematično, nedostaje odgovor kršćanskih političara, a zajednička svijest slabi – ustvrdio je Martin Kugler, predsjednik Opservatorija za nesnošljivost i diskriminaciju protiv kršćana, u govoru europskim biskupima, okupljenima na plenarnoj skupštini u kneževini Monako, predstavljajući Izvješće za 2015. godinu.

Izviješće razlikuje oblike nesnošljivosti koji se odnose na kulturu i oblike zakonske diskriminacije. Primjer kulturalne diskriminacije je prošlotjedni prosvjed u Mađarskoj, organiziran protiv poljske odluke o pobačaju. U tom je prosvjedu ismijavan lik svećenika, koji je umjesto hostije, prosvjednicima davao pilulu za dan poslije. Drugi pak oblik nesnošljivosti je izložba jednoga španjolskoga umjetnika u Pamploni, u studenome 2015. godine, kada je od 200 ukradenih posvećenih hostija, složio riječ “pedofilija”.

Zbog zakonske diskriminacije „sukobljavaju se različita ljudska prava“. Najpoznatiji slučaj onaj iz Engleske, gdje je od dvanaest katoličkih agencija koje su zbrinjavale posvajanje djece, deset zatvoreno zbog njihova opiranja nastojanju da istolspolni parovi posvajaju djecu.

Svi su biskupi, okupljeni na plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija u Monaku, jučer išli u Nicu kako bi očitovali solidarnost s francuskim narodom i kako bi molili za mir. Biskupe je primio mjesni biskup André Marceau, te gradonačelnik Nice Pfilippe Pradal te predsjednik pokrajine, Christian Estrosi. Oni su u tišini molili ispred Spomena, koji su ljudi spontano izgradili na Promenade des Angleais, s cvijećem, svijećama i porukama u spomen na 86 osoba, ubijenih u napadu 14. srpnja ove godine, a potom su glasno izmolili Očenaš i Zdravomariju.

Dodajmo kako je na skupštini europskih biskupa kardinal Angelo Bagnasco, predsjednik Talijanske biskupske konferencije i nadbiskup Genove, izabran  za novog predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija. Kardinal Bagnasco nasljeđuje mađarskog kardinala Petera Erdöa, koji je Vijećem predsjedao od 2006. do izbora novoga predsjednika. Istodobno su izabrani dvojica dopredsjednika Vijeća: kardinal Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera, te nadbiskup Poznańa Stanislaw Gadecki. Novo je predsjedništvo odmah preuzelo dužnost.

Radio Vatikan |Bitno.net