Pakistansku kršćanku je, 12. listopada, na brdu Sangla, smještenom u provinciji Punjab pretukao muslimanski susjed. Žrtva je podnijela kaznenu prijavu protiv napadača, ali policija nije uhitila počinitelja.

Kako je saznao International Christian Concern (ICC) Balqees Bibi, kršćanka iz kvarta Ward 3 na brdu Sangla, izašla je na ulicu i dozivala rođaka koristeći njegovo kršćansko ime što je iznerviralo lokalnog muslimana Muhammada Abassa Butta.

“Abbas je bio pun vjerske mržnje prema mojoj majci. Često je znao na ulici izražavati bijes protiv kršćana, ali svi su ga ignorirali kako bi izbjegli svađe”, rekao jeBalqeesin sin Khuram za ICC naglašavajući kako se Abass Butt ovoga puta nije zadržao samo na verbalnim uvredama.

“Počeo je zlostavljati moju majku govoreći ‘Oh choori! Začepi usta!’ Kad se moja majka posvađala s njim, ošamario ju je i odvukao na sredinu ulice”, rekao je Khuram naglašavajući da je Abbas dodatno bio iznerviran što se njegova majka javno prepirala s njim, smatrajući to uvredom koju “netko niže vrijednosti ne bi smio napraviti”. Dok je Abbas tukao nesretnu Balqees koristio je krajnju pogrdnu psovku za kršćane koja ih označava kao nedodirljive, to jest pripadnike najnižeg sloja (choori).

Nakon napada Bibi i njezina obitelj registrirali su prijavu protiv Abbasa, međutim, policija nije izvršila uhićenja, kako Abbasa, tako i njegova sina koji se pridružio u premlaćivanju žene na ulici.

Dan poslije, 13. listopada, prijavljen je nestanak maloljetne kršćanske djevojčice. Naime, djevojčicu od 13 godina ispred njezine kuće u župi Sv. Antuna u Karačiju oteo je nepoznati počinitelj, ili više njih. Roditelji nestale Arzoo Masih odmah su podnijeli prijavu za otmicu.

Dva dana kasnije obaviješteni su da je postala najnovija žrtva prisilnog obraćenja i braka, a otmičar je Ali Azhar, lokalni musliman. Potom je policija pozvala njezine roditelje u postaju gdje su im predočili dokumente o braku i preobraćenju. U njima se tvrdi da Arzoo ima 18 godina i da je prešla na islam te se dragovoljno udala za Azhara.

Roditelji su započeli pravnu bitku za vraćanje svoje kćerke.

“Prisilno obraćenje postalo je glavno oruđe za progon kršćana i drugih manjina u Pakistanu”, rekao je za ICC predsjednik Nacionalne kršćanske stranke Shabbir Shafqat te osudio otmicu, prisilno obraćenje i prisilni brak.

Prema studiji Pokreta za solidarnost i mir iz Pakistana, godišnje se otme, prisilno uda i prevede na islam oko 1 000 kršćanskih i hinduističkih žena. Mnoge su žrtve maloljetnice.

Pitanje religije također se često koristi u ovim klasičnim slučajevima otmice i silovanja kako bi se žrtve iz vjerskih manjinskih zajednica dovele u nepovoljan položaj.

U svemu tome pravni je sustav zajedno s policijom često na strani otmičara.