U sukobu oko pokrajine Tigre u Etiopiji u središtu pozornosti vlasti ponovno su crkveni djelatnici pa je u raciji u Addis Abebi protekloga utorka uhićeno šest redovnica i više đakona, prenosi Vatican News.

Veliku zabrinutost i nerazumijevanje nepredvidive policijske akcije agenciji Fides izrazila je uršulinska poglavarica s. Raffaella Pedrini. Među uhićenim redovnicama je provincijalka etiopske provincije uršulinki s. Abrehet Teserma (48). S. Abrehet radi kao pedagoginja u dva vrtića sestarske zajednice u Addis Abebi, gdje uršulinke od godine 1967. djeluju na području školstva i zdravstva, i s kojom su bile u stalnom kontaktu.

Uhićeno je i pet sestara Družbe milosrdnica svetog Vinka Paulskoga i dvojica đakona a činjenicu da ih je većina iz naroda Tigrinja promatrači tumače kao kampanju vladinih trupa protiv toga naroda koji optužuju za podršku pobunjenicima Fronte za oslobođenje naroda Tigre (TPLF – Tigray People’s Liberation Front).

Početkom studenoga uhićeno je 14 svećenika salezijanaca zajedno s provincijalom don Hailemariamom Medinom Tesfayem, suradnici salezijanaca don Bosca i međunarodni volonteri u sličnoj raciji pod optužbom za financijsku pomoć pobunjenicima u pokrajini Tigre. Nakon deset dana diplomatskih pregovora i plaćanja „kaucije” svećenici i volonteri su oslobođeni, a o laicima suradnicima još nema vijesti, piše IKA.