Pobunjenička Narodna oslobodilačka fronta Tigrea (TPLF) približava se Adis Abebi da bi se suprotstavila središnjoj Vladi i premijeru Abiyu Ahmedu Aliju. Još devet etiopskih pobunjeničkih skupina najavilo je da će se udružiti s TPLF-om koji je proteklih mjeseci napredovao izvan svoje pokrajine. Istovremeno se u području pokrajine Tigre na sjeveru zemlje događa humanitarna tragedija.

O nesigurnom stanju u toj afričkoj zemlji svjedoče i najnovije otmice i uhićenja. Naime, kako javlja Hina, u zemlji je prošloga tjedna proglašeno izvanredno stanje što je omogućilo vlastima da bez naloga pritvore svaku osobu osumnjičenu da podržava „terorističke skupine“ i da ukinu medije koji „pružaju izravnu ili neizravnu moralnu potporu“ TPLF-u.

Tako je vojska provalila u salezijanski centar u Adis Abebi. Uhićeno je 17 svećenika, braće i zaposlenika te su odvedeni na nepoznato mjesto. Salezijanci u Etiopiji su preko poruke poslane agenciji Fides Papinskih misijskih djela pozvali na molitvu „za mir i jedinstvo u zemlji“. Crkva u Etiopiji također poziva na slogu i mir.

Predsjednik agencije Habeshia don Mosè Zerai rekao je da ih je otmica etiopskih i eritrejskih svećenika, đakona i laika iz salezijanskog centra zaprepastila. Izrazio je čuđenje uhićenjem salezijanaca koji su u odgojnoj misiji, i to iz centra „koji je uvijek bio posvećen činjenju dobra, jako omiljen među brojnom djecom, u kojem se oporavljaju djeca s ulice“.

„Uhitili su provincijala, svećenike, đakone, kuhinjsko osoblje – znamo za racije i pretrese u drugim redovničkim kućama. Ali, svima je jasno da crkve, redovničke kuće, nisu politički centri“, rekao je don Mosè.

Izrazio je nadu da će se situacija što prije riješiti i da će uhićeni biti oslobođeni te da to „ludilo neće biti preprjeka poslanju Crkve prema siromasima i potrebitima“. Istaknuo je da je i sam bio u posjetu salezijanskom centru u Adis Abebi te se uvjerio da dobro radi i da je otvoren svima bez obzira na etničku i vjersku pripadnost ili društveni status.

Salezijanci su u Etiopiji od 1975. godine razvili plodnu misijsku djelatnost. Trenutno je sto salezijanaca prisutno u pet pokrajina u kojima imaju 15 kuća. Vode tri misijska centra, pet župa, šest tehničkih škola, 13 centara za mlade, 13 osnovnih i srednjih škola te dva centra za djecu s ulice.

Osim o otmici salezijanaca i uhićenju osoblja UN-a, iz Adis Abebe pristižu vijesti o masovnim uhićenjima pripadnika naroda Tigrinja, među kojima su žene i djeca. Policija je ušla i u pravoslavni saborni hram u Adis Abebi prekinuvši bogoslužje. Svećenici su uhićeni i odvedeni na nepoznato mjesto, javila je Africa ExPress.

O uhićenju članova osoblja UN-a izvijestio je glasnogovornik UN-a Stephane Djuarric. Nakon toga, glasnogovornik policije u Adis Abebi Fasika Fanta i glasnogovornik Vlade Legesse Tulu za Reuters su izjavili da nemaju nikakvih informacija o tome. O onima koji su dosad uhićeni, Legesse je rekao da su to „Etiopljani koji su prekršili zakon“.

Policija odbacuje optužbe o zatvaranju ljudi na etničkoj osnovi i tvrdi da su akcije usmjerene prema pristašama pobunjenika koji se bore protiv središnje Vlade.

Papa Franjo se nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja, koju je predmolio u nedjelju 7. studenoga, osvrnuo na sukob u Etiopiji. „Draga braćo i sestre, sa zabrinutošću pratim vijesti koje dolaze s Roga Afrike, posebice iz Etiopije, koju potresa sukob koji traje više od godinu dana i koji je izazvao brojne žrtve i ozbiljnu humanitarnu krizu. Pozivam sve na molitvu za te narode izložene tako teškoj kušnji i ponovno pozivam da prevlada bratska sloga i miran put dijaloga“, poručio je.

Rat u Etiopiji počeo je 4. studenoga 2020. kada je premijer Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., poslao je vojsku u Tigre da bi svrgnuo pokrajinske vlasti nastale iz TPLF-a koji je optužio za napad na saveznu vojnu bazu u Danshi. Ofenziva je proglašena završenom 29. studenoga 2020. Međutim, sukobi su se nastavili, a pobunjenici su krenuli u protuofenzivu. Središnja Vlada je 28. lipnja 2021. jednostrano objavila trenutni prekid vatre. To je rezultiralo privremenim zatišjem. U kolovozu se TPLF kao saveznik pridružila Oslobodilačka vojska Oroma (OLA) što je dovelo do rasplamsavanja sukoba, objavio je Vatican News.