Kršćanski vođe u Etiopiji pozvali su na provođenje međunarodne istrage, nakon što je u toj zemlji od kraja lipnja ubijeno najmanje 500 kršćana, javlja međunarodna agencija Barnabas fund.

Ubojstva su počinili članovi pokreta Qeerroo, koji uglavnom okuplja mlade muslimane pripadnike Oroma, najveće pojedinačne etničke skupine u Etiopiji kojoj pripada oko 34 posto stanovništva.

“Neki od Qeerroo militanata imali su popise kršćana i pomoć od strane lokalnih vlasti koju u regiji Oromia često čine muslimani. Pomagali su im u pronalaženju pojedinaca, posebice onih koji podupiru Crkvu”, stoji u izvještaju agencije.

“Qeerroo ekstremisti stigli su u automobilima, naoružani puškama, mačetama, mačevima i kopljima i tražili kršćane kako bi ih zaklali. Djeca su bila prisiljena svjedočiti kako njihove roditelje brutalno ubijaju mačetama”, dodaje se.

Svjedoci događaja prijavili su različita zvjerstva, uključujući slučaj starijeg kršćanskog para koji je na smrt pretučen, a tijela supružnika su kasnije vučena po ulicama.

Etiopske vlasti nastojale su smanjiti nasilje tako što su na nekoliko tjedana isključile internet u području gdje su napadi bili najučestaliji, ali sigurnosne snage nisu uspjele intervenirati dovoljno brzo kako bi zaustavile ubojstva.

Povod za provalu nasilja navodno je bilo ubojstvo popularnog pjevača Haacaaluua Hundeessaa, pripadnika Oroma, čije su pjesme često progovarale o represiji koju njegov narod trpi od strane vlade u Etiopiji. Naime, iako su Oromci najbrojnija etnička skupina, državne vlasti vrše vrlo represivnu politiku prema njima, pa su brojni mediji nasilje karakterizirali kao napad na Amhare, koji dominiraju političkim životom zemlje.

Ipak, nadbiskup etiopske pravoslavne tevahedo Crkve, Abune Henok, smatra da je ubojstvo pjevača, koji je i sam bio kršćanin, iskorišteno kao povod za organizirani napad na pravoslavne vjernike u području, odnosno da je provala nasilja motivirana primarno iz vjerskih, a ne etničkih razloga.

“Mislim da je njegova smrt uzeta kao prilika za izvršenje organiziranog i planiranog napada. Napadi su krenuli i prije nego što smo čuli vijesti o njegovoj smrti”, rekao je nadbiskup Henok, koji upozorava da su u napadima uništene i četiri škole čiji su vlasnici bili pravoslavni kršćani.

Nadbiskupovoj interpretaciji ide u prilog i činjenica da su u jednom od najsmrtonosnijih napada, od 38 ubijenih kršćana, njih 10 bili Oromci.

U protekle dvije godine dogodilo se više organiziranih napada na etiopske kršćane u različitim dijelovima zemlje tijekom kojih je spaljeno više desetaka crkava, a tisuće su vjernika protjerane iz svojih domova.