Otac Tomy Kalathoor Mathew, australski svećenik porijeklom iz Indije, napadnut je u nedjelju u župi sv. Mateja u North Fawkneru nekoliko trenutaka prije nego je trebao slaviti svetu misu, prenose australski mediji.

Incident koji se dogodio u nedjelju malo prije 11 sati prema iskazima svjedoka i policije najvjerojatnije ima rasističku pozadinu.

Naime otac Kalathoor trebao je predvoditi misno slavlje na talijanskom jeziku, a prema navodima svjedoka napao ga je 72- godišnji muškarac talijanskog porijekla.

Navodno je muškarac već ranije izrazio nezadovoljstvo svećenikom zbog toga što je Indijac, poručivši kako se sigurno radi o muslimanu ili hinduistu te da zbog toga ne može slaviti svetu misu.

Premda nije službeno poznato koje je oružje korišteno u napadu, pojedini mediji pišu kako se radilo o kuhinjskom nožu.

Na stranicama službenog news-portala Melbournške nadbiskupije javljaju kako je svećenikovo stanje stabilno te da je počinitelj uhićen pod optužbom za namjerno nanošenje teških fizičkih ozljeda.

“Radi se o užasnom činu i smatram da ljudi nikada ne bi smjeli biti ovako tretirani”, poručila je Shane Healy, voditeljica medijskog odjela pri Melbournškoj nadbiskupiji. “Taj čovjek radi prekrasan posao za svoje župljane i ovo doista šteti predanom radu mnogih, mnogih katoličkih svećenika”.

Podsjećamo kako su napadi na svećenike u zapadnom svijetu sve učestaliji. Nakon što je prošle godine tijekom mise ubijen francuski svećenik Jacques Hamel, nedavno je, također tijekom mise, fizički napadnut i američki biskup Newarka, Manuel Cruz.

Tino Krvavica | Bitno.net