Kamion s hranom, koga su organizirali volonteri, od 17. veljače nudi besplatne obroke svim beskućnicima koji žive u blizini Trga Sv. Petra, piše Nedjelja.

Inicijativu je pokrenula neprofitna fondacija Progetto Arca koja je već uspostavila pučke kuhinje u drugih nekoliko talijanskih gradova, a u Vatikanu će beskućnicima služiti 450 toplih obroka dnevno. Već su uspostavljene dvije postaje: u samom Vatikanu i u četvrti Cassia.

Svi obroci pripremaju se na licu mjesta – u kuhinji kamiona, te se poslužuju u pojedinačne porcije za ponijeti.

Osobama koje i spavaju u blizini trga dijele se paketi za njegu koji sadrže kapu, rukavice, termo majicu, sapun i vlažne maramice.

Inicijativa Progetto Arca pokrenuta je 2021., na vrhuncu pandemijskih ograničenja koja su prisilila na zatvaranje mnoge pučke kuhinje.

Kamioni s hranom korišteni su kao način da se nastavi nuditi tople obroke onima kojima su potrebni, uz pridržavanje mjera fizičkog distanciranja uvedenih zbog suzbijanja širenja bolesti COVID-19.

„Iz dana u dan ljudi na ulicama bili su sami, bez uobičajene podrške koja im je bila potrebna za preživljavanje. Prvi put smo sreli beskućnike koji danima nisu jeli. Umjesto da se zaključamo u svoje domove, odlučili smo smisliti nešto da im pomognemo. Stavili smo kuhinju na kotače: beskućnici nisu mogli ići u pučku kuhinju, pa smo mi išli k njima“, rekao je Alberto Sinigallia, predsjednik Progetto Arcae, o pokretanju projekta u Rimu.

No, kako navodi neprofitna organizacija, to nikada nije samo obrok. Kamioni s hranom nude volonterima priliku izgraditi odnos povjerenja s beskućnicima kako bi im mogli pomoći i usmjeriti ih do drugih usluga koje im mogu zatrebati.