“Sveta kolijevka”, jedna od najvrjednijih relikvija, predstavlja drvene dijelove jaslica u koje je Isus bio položen nakon rođenja. U Lukinu evanđelju piše: „I porodi [Marija] sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.“

Relikvija se do sada čuvala u bazilici Svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) u Rimu. Zbog glasovite relikvije betlehemskih jaslica u nju su hodočastili vjernici iz svih dijelova svijeta, a neko vrijeme je čak bila nazivana i “Sveta Marija od jaslica”.

Relikvija je u Rimu završila u sedmom stoljeću nakon što su muslimani osvojili Svetu Zemlju. Na službenoj internetskoj stranici bazilike Svete Marije Velike piše kako je kristalni relikvijar napravljen u obliku kolijevke, a u njega su stavljeni komadi drveta za koje tradicija smatra da su dijelovi jaslica u koje je bio položen naš Spasitelj, donosi Aleteia.

Relikvija bi ovoga vikenda trebala biti vraćena u mjesto Isusova rođenja – Betlehem. Gradonačelnik Betlehema, Anton Salman, izjavio je za palestinsku novinsku agenciju WAFA kako je ova odluka donesena nakon nedavnog posjeta predsjednika Mahmouda Abbasa Vatikanu. Palestinski predsjednik je tom prilikom zamolio papu Franju da se relikvije vrate u Betlehem.

To bi se trebalo dogoditi 30. studenog, na dan kada se na glavnom gradskom trgu u Betlehemu tradicionalno pale lampice na božićnom drvcu. Toga dana će biti održana i procesija.

“Uzbuđeni smo i zahvalni papi Franji na ovome poklonu, ali i pravu da čuvamo svetu relikviju”, izjavio je fra Francesco Patton. Dodao je kako povratak relikvije predstavlja povijesni potez. “Proslava Božića uz dijelove jaslica u kojima je rođen Isus Krist bit će veličanstven i važan događaj”, završava.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net